La venda de la planta productora d'alumini de San Cibrao a Lugo pertanyent a Alcoa està en la seva fase final, en un procés que es pretén que sigui molt diferent de la caòtica venda de les altres dues plantes de la multinacional, A Coruña i Mieres, actualment als tribunals.

Tant el Ministeri d'Industrial com la Xunta de Galícia, els sindicats i la pròpia Alcoa volen garanties màximes que el futur adjudicatari de la planta de Lugo té totes les eines financeres i industrials per assegurar la viabilitat futura de la planta.

Aquesta fase final s'ha accelerat amb la presentació de dues ofertes no vinculants per part de Trafigura i Sidenor; però les fonts consultades assenyalen que hi ha uns altres dos aspirants amb opcions, que serien el grup Atlas Holding i Alvance Aluminium Group.

El primer grup que ha mostrat interès formal per la planta de San Cibrao va ser Trafigura. L'element més rellevant de la seva oferta, per la qual cosa es coneix fins ara, és que està disposada a donar entrada als treballadors en el capital de la societat que gestioni la planta, el que visualitza un alt interès per superar tota la problemàtica laboral que ha afectat fins ara tot el procés de desinversió d'Alcoa a Espanya.

Trafiguara és una de les 20 principals empreses de rànquing 'Fortune 500', amb ingressos globals de més de 130.000 milions d'euros i un resultat d'explotació de més de 5.000 milions d'euros el 2020. Els seus negocis se centren en la gestió de recursos miners, foneries de metalls i comerç de matèries primeres, sobretot metalls i petroli.

El seu potencial financer és més que notable, assenyalen les fonts consultades i acumula àmplia experiència en la gestió d'actius com els de la planta de Lugo. A Espanya és propietària, juntament amb el Govern d'Abu Dhabi, de Matsa, la societat que explota les Minas de Aguas Teñidas, a Huelva, que produeixen coure, zinc i plom. La seva subsidiària Nyrstar és una de les empreses de foneries de metalls múltiples més grans del món, líder a la producció de zinc, amb operacions a Bèlgica, els Països Baixos, Austràlia i els Estats Units i els experts consultats assenyalen que aportarà experiència i eficiència en el funcionament de la planta en cas d'adjudicació.

Sidenor és l'únic grup espanyol en la licitació per San Cibrao. La seva especialitat són els acers especials destinats a la indústria de l'automòbil. No té experiència a la producció d'alumini, però la seva aposta és posicionar-se en els subministraments per a l'automoció del futur, amb vehicles elèctrics amb múltiples components d'alumini.

Té factories al País Basc, Cantàbria i Catalunya. La seva actual situació no és gaire pròspera. El 2020 la seva facturació es va reduir gairebé un 30% i va quedar en 493 milions d'euros, amb resultat d'explotació negatiu i amb pèrdues de 39 milions d'euros. Ha hagut de recórrer a finançament ICO per mantenir la seva solvència.

Atlas Holding és un conglomerat industrial nord-americà de 16 empreses i més de cent plantes industrials a tot el món, amb activitats en la indústria paperera, processament d'alumini, materials de construcció, components d'automoció, béns d'equipament i maquinària, producció d'acer i generació d'energia. Factura a l'any uns 5.000 milions d'euros.

A 2016 Atlas Holding va comprar les plantes que Alcoa tenia a Alacant i Amorebieta (Biscaia) i les va integrar a la seva filial Aludium, que té també una factoria a França. Es dedica a fabricar laminats d'alumini per a tota mena de manufactures. Aludium tindria en la planta de Lugo un subministrador segur d'alumini per als seus processos de transformació. Unit aquest plantejament industrial al suport financer i corporatiu d'Atlas Holding, les seves opcions en el procés de venda de San Ciprián són més que reals, encara que de moment la companyia no ha expressat interès formal per l'operació.

Alvance Aluminium Group gestiona la fosa d'alumini més gran a Europa, a Dunkerque (França) i l'única que hi ha al Regne Unit, Fort William a Escòcia. Factura uns 1.700 milions d'euros a l'any, amb una producció de més de 332.000 tones d'alumini primari. També té plantes de transformats, sobretot per a la indústria de l'automòbil, amb factories a Bèlgica i França.

Pertany a Gupta Family Group (GFG), holding que presideix el financer indi Sanjeev Gupta i que té a més una divisió d'acers i una altra de dedicada a les energies renovables. GFG factura a l'any més de 22.000 milions d'euros.

L'últim any GFG ha tingut problemes financers notables deguts essencialment a la fallida de Greensill Capital, el seu principal finançador, el que ha obligat a algunes operacions de reajustament financer que afecten de moment la seva filial d'acer. Els seus problemes reputacionals són encara en fase de superació, amb múltiples proveïdors sol·licitant pagaments anticipats. L'Oficina de Fraus de la Gran Bretanya (Serius Fraud Office) està investigant GFG per sospita de frau, comerç fraudulent i blanqueig de diners per les seves relacions amb Greensill Capital. Aquesta situació, assenyalen les fonts, pot haver influït que el grup no hagi presentat encara mostra d'interès oficial pro a la compra de la planta de Lugo d'Alcoa.