Els tripulants de cabina enceten aquest dilluns, 8 d'agost, una vaga a Ryanair que s'allargarà cinc mesos, fins al 7 de gener de 2023. Aquestes aturades seran de 24 hores i s'allargaran de dilluns a dijous, deixant lliure els caps de setmana, si no hi ha cap tipus d'acostament entre l'empresa i els sindicats convocants, USO i Sitcpla. Aquesta llarga convocatòria ve precedida d'altres jornades d'aturades entre finals de juny i durant el mes de juliol, que van tenir com a resultat desenes de vols cancel·lats sense cap alternativa pels passatgers i centenars d'hores de retard. De moment, en aquestes primeres hores d'aturada, ja s'han cancel·lat vuit 8 vols amb destinació o origen a l'aeroport del Prat: Menorca, Londres, Milà i Roma. 

Segons ha assenyalat en les últimes hores la secretària general d'USO-Ryanair, Lídia Arasanz, a les portes d'una vaga que s'ha d'allargar fins a cinc mesos, "les converses estan completament trencades. Ryanair no vol reprendre les negociacions per pactar un nou conveni col·lectiu que s'apliqui a tots els tripulants de cabina". Davant d'aquestes males perspectives en una convocatòria de vaga molt extensa, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha fixat uns serveis mínims d'entre el 34% i el 81% a l'aeroport del Prat, però que arriben al 85% en altres aeròdroms. En el cas de Barcelona, els vols més protegits davant possibles cancel·lacions són els domèstics, especialment aquells que connecten la capital catalana amb les Illes Balears i les Canàries

Ryanair assegura que hi haurà poca afectació 

"L'empresa diu que no l'ha afectat per a res i això és totalment fals i molt lleig per als centenars de passatgers perjudicats per les cancel·lacions i els retards", ha avisat la secretària general d'USO-Ryanair, que denuncia igualment les pràctiques "malicioses i il·legals" de la companyia irlandesa amb "esquirolatge intern i extern, acomiadaments injustificats i coaccions". "Seguim a l'espera que Ryanair es posi en contacte amb nosaltres, però l'únic que rebem són cartes amenaçadores cap al comitè de vaga i delegats sindicals", ha constatat Arasanz, que no tanca, però la porta a una reunió amb la direcció de l'aerolínia irlandesa.

Per la seva banda, Ryanair ja ha valorat aquesta nova convocatòria de vaga dels tripulants de cabina fins al 7 de gener i ha assegurat que preveu una "afectació mínima" en l'operativa dels pròxims cinc mesos. La companyia presidida per Michael O'Leary ha assegurat que les aturades de juny i juliol han tingut un suport "escàs" dels treballadors i ha recordat que menys de l'1% dels 3.000 vols diaris que opera arreu d'Europa s'han vist perjudicats per la vaga.