El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha fixat els serveis mínims per a la nova vaga de cinc mesos dels tripulants de cabina de Ryanair, impulsada pels sindicats ÚS i Sitcpla, i que en alguns casos protegiran fins al 85 % dels vols programats per la companyia. La nova convocatòria de vaga, que se suma a les dues que han tingut lloc aquest estiu, començarà el pròxim 8 d'agost i es prolongarà fins al 7 de gener de 2023, amb aturades setmanals de 24 hores que es desenvoluparan de dilluns a dijous. Darrere de la convocatòria d'ÚS i Sitcpla es troba la negativa de l'aerolínia de baix cost irlandesa a reprendre les negociacions per pactar un nou conveni col·lectiu que s'apliqui a tots els tripulants de cabina de passatgers que té la companyia en l'Estat espanyol.

Protegir l'interès dels ciutadans

Segons la resolució publicada pel ministeri, els serveis mínims s'han establert amb l'objectiu de "compatibilitzar l'interès general dels ciutadans i en particular les seves necessitats de mobilitat, amb el dret de vaga d'aquest col·lectiu de treballadors." Segons la informació aportada per Ryanair, l'aerolínia que més passatgers transporta al mercat espanyol, estan convocats a la vaga 1.576 treballadors pertanyents a les empreses Ryanair, Crewlink i Workforce. En les dotze primeres jornades de vaga, la companyia té programats un total de 4.998 vols des de les seves bases, ubicades als aeroports de Madrid, Màlaga, Barcelona, Alacant, Sevilla, Palma de Mallorca, València, Girona, Santiago de Compostel·la i Eivissa.

Vols domèstics no peninsulars

Així, Transports ha fixat els serveis mínims tenint en compte el nombre de passatgers potencialment afectats, i les alternatives disponibles per als viatgers, tant per la possibilitat de reubicació en altres companyies aèries com per l'existència de mitjans de transport públics substitutius. En el cas dels vols domèstics cap a o des de territoris no peninsulars, els serveis mínims han quedat fixats entre el 85 % i el 68 %, amb percentatges que variaran durant els cinc mesos en què estarà convocada la vaga.

Vols llargs i internacionals

En el cas dels vols domèstics peninsulars operats per Ryanair el temps de desplaçament del qual en transport públic sigui igual o superior a 5 hores, així com els vols internacionals, s'estableixen uns serveis mínims que oscil·laran entre el 60 % i el 36 %. D'altra banda, en els vols domèstics peninsulars el temps de desplaçament del qual en transport públic sigui inferior a 5 hores, s'ha establert per a l'aeroport del Prat uns serveis mínims d'entre el 38 % i el 34 % durant els mesos de vaga. A més, en cas que es registressin vols d'aquest tipus en la resta d'aeroports en els quals opera Ryanair, s'establirà la mateixa protecció que a l'aeroport de Barcelona.