La penúltima jornada de vaga de Ryanair d'aquesta setmana provoca aquest matí sis vols cancel·lats i deu retards a l'aeroport del Prat. Segons ha informat el sindicat USO, convocant de les protestes, els vols cancel·lats fins a les 09.00 hores d'aquest dimecres són els que sortien des de Barcelona amb destinació Brussel·les, Milà i Londres i els programats des d'aquestes ciutats cap a Barcelona. La vaga també ha causat el retard de deu vols al principal aeroport català, quatre de sortida i sis d'arribada. A l'aeroport de Girona no hi ha afectacions a hores d'ara. Després de les jornades de vaga del 12 al 15 i del 18 al 21 d'aquest mes de juliol, la vaga d'aquest dimecres és la penúltima del mes. Els sindicats demanen a les administracions que intercedeixin en el conflicte i obliguin l'aerolínia irlandesa de baix cost a complir la llei estatal i s'assegui a negociar el convenci col·lectiu.

Nova convocatòria de vaga dels sindicats

Precisament aquest dimecres s'ha conegut quina és la resposta dels sindicats USO i Sitcpla de tripulants de cabina davant de la negativa a negociar de Ryanair. Des del 8 d'agost fins al 7 de gener de 2023 i de dilluns a dijous, els tripulants de cabina de l'aerolínia irlandesa planegen seguir amb les aturades durant cinc mesos que duraran 24 hores. Les protestes afecten els tripulants de les bases que té les aerolínies als aeroports de Barcelona, Girona, Madrid-Barajas, Santander, València, Eivissa, Santiago de Compostel·la, Màlaga, Alacant, Sevilla i Palma de Mallorca, però afectaran connexions amb tot l'Estat.  

Es tracta d'una nova convocatòria de vaga que arriba després de gairebé una vintena d'aturades en el que portem d'estiu per part dels sindicats de tripulants de cabina. Les protestes dels treballadors han provocat la cancel·lació de 250 vols i més de 1.000 han estat endarrerits. La vaga ha estat convocada justament quan el tràfic de la companyia és major, ja que molts passatgers arriben o marxen de l'Estat espanyol. No obstant això, les aturades no han significat gaire per a l'aerolínia, perquè aquesta s'ha negat a seure's a negociar amb els seus empleats.

Les mesures de Ryanair per esquivar la vaga

En aquesta línia, el sindicat USO ha denunciat que Ryanair opera els vols amb tripulacions provinents d'altres països per minimitzar l'impacte de les aturades. És a dir, amb tripulacions senceres italianes o portugueses, que no poden fer vaga, asseguren que els vols funcionin amb normalitat. De fet, USO i Sitcpla assenyalen les bases de Barcelona i Màlaga com aquelles on la companyia de baix cost porta a terme aquestes pràctiques de manera generalitzada. "Les tripulacions espanyoles estan de guàrdia als aeroports o a les seves cases i Ryanair està traient tripulacions senceres portugueses o italianes perquè operin els vols", han precisat fonts sindicals.