Nova jornada de vaga d'EasyJet. L'aturada de pilots convocada pel sindicat Sepla ha obligat a cancel·lar dos vols a l'aeroport del Prat, dos a l'aeroport de Màlaga i vuit al de Palma de Mallorca. Els trajectes anul·lats tenien com a origen o destí Birmingham, Milà i Ginebra. Segons fonts sindicals, el seguiment de la protesta és del 100% amb el "màxim respecte als serveis mínims". La d'aquest diumenge és la tercera jornada de vaga del segon període d'aturades després de les protestes entre el 12 i el 14 d'agost. Els pilots, que reclamen recuperar les condicions laborals prèvies a la pandèmia després de la recuperació de l'activitat i tornar a equiparar els salaris amb l'IPC, tenen previst aturar-se també el 27, el 28 i el 29 d'agost.

Les dotze cancel·lacions d'aquest diumenge se sumen a les 10 registrades aquest dissabte, les 16 de divendres i les 36 del primer període d'aturades que va tenir lloc entre el 12, 13 i 14 d'agost. Per tot plegat, el nombre total de cancel·lacions registrades des de l'inici de la vaga convocada per la Secció Sindical de Sepla a EasyJet ascendeix ja a 70.

Impugnació dels serveis mínims de la vaga  

El passat divendres, el sindicat Sepla va impugnar davant l'Audiència Nacional els serveis mínims decretats pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. El sindicat va denunciar que quan va començar la protesta fa dues setmanes havia detectat "pràctiques abusives i pressions als pilots que podien vulnerar el dret a vaga". Els pilots tenen previst aturar-se també el 27, el 28 i el 29 d'agost.

Al juliol també van tenir lloc dies de protestes, però a finals de mes la companyia va arribar a un acord amb el sindicat USO per desconvocar la vaga dels dies 29, 30 i 31 de juliol, després de setmanes de negociacions. Llavors, la companyia hauria acceptat una pujada del salari base del 22% en tres anys que "suposa un important acostament als companys d'Europa". Un 74,6% dels tripulants de cabina assistents a les assemblees van ratificar el pacte. A banda de l'increment salarial, el document també incorporava un canvi de durada del període d'activitat dels contractes fixos discontinus que passarà a ser de 9 mesos d'activitat i 3 mesos d'inactivitat. Anteriorment, els treballadors estaven en actiu 8 mesos i deixaven de treballar quatre més.

Vaga de Ryanair 

La vaga d'Easy Jet ha coincidit durant alguns dies amb la de la companyia Ryanair. Els sindicats de la companyia irlandesa, però, han convocat aturades de dilluns a dijous, cada setmana des d'aquest agost fins al gener de 2023 per pressionar els directius i aconseguir millores laborals. Tot i aquesta llarga convocatòria, des de l'empresa no semblen disposats a negociar i asseguren que les protestes dels treballadors no tindran efectes sobre els usuaris de la companyia, encara que de moment, milers de passatgers ja s'han vist afectats pels retards i les cancel·lacions.