La nova jornada de vaga de pilots d'EasyJet ha provocat aquest divendres la cancel·lació, fins a les 10.00 hores, de sis vols a l'aeroport del Prat-Barcelona, així com de vuit més al de Palma de Mallorca. Aquest divendres comença el segon període d'aturades de 72 hores. Segons les dades que ha aportat el sindicat convocant, Sepla, els vols cancel·lats tenien com a origen o destinació Ginebra, Milà, París, Londres o Basilea. A les 14 cancel·lacions d'aquest divendres se sumen les 36 registrades durant el primer període d'aturades iniciat pels pilots, que es van perllongar del 12 al 14 d'agost. 

Els pilots de la companyia reclamen tornar a gaudir de les condicions laborals prepandèmia i tornar a equiparar els salaris amb l'IPC per tal d'evitar perdre més poder adquisitiu en un moment d'inflació disparada, una vegada la companyia ja opera el mateix volum de vols previ a la covid-19. A més, protesten perquè, després de sis mesos de negociació del segon conveni col·lectiu, l'empresa ha rebutjat les tres propostes que ha presentat el sindicat per a la recuperació de les condicions de treball. Després del primer període de vagues, les noves aturades estan previstes des d'avui fins diumenge vinent; i des de dissabte 27 a dilluns 29 d'agost. 

Sepla impugna els serveis mínims de la vaga

Sepla ha impugnat davant l'Audiència Nacional els serveis mínims decretats pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per la vaga de pilots d'EasyJet. A través d'un comunicat difós aquest divendres, Sepla ha denunciat que des que va començar la protesta, ara fa dues setmanes, ha detectat "pràctiques abusives i pressions als pilots que podrien vulnerar el dret a vaga". Sepla ha denunciat a Inspecció del Treball que la companyia ha dut a terme tres pràctiques abusives. En primer lloc, hauria contractat personal estranger per operar vols des d'Espanya, tant protegits com no protegits pels serveis mínims, i fins i tot hauria subcontractat un avió. En segon lloc, l'empresa estaria aplicant el percentatge de vols protegits de manera incorrecta, fent un ús abusiu dels serveis mínims. I, en tercer lloc, Easyjet estaria programant reunions amb els caps de base per aquells pilots que han al·legat estrès durant la vaga, cosa que, segons el sindicat, mai ha passat i que intimida al col·lectiu.

Per ara les posicions entre els treballadors i l'empresa estan allunyades "davant la negativa d'EasyJet de fer qualsevol acostament o reunió amb els representants dels pilots". El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha decretat uns serveis mínims del 61% a l'aeroport del Prat i al de Menorca, del 60% pel de Màlaga i del 57 pel de Palma de Mallorca. Uns percentatges que Sepla considera abusius.