Quan salta una emergència tots els recursos són necessaris. Tots els cossos d’intervenció despleguen els seus efectius, però hi ha qui s’encarrega del suport logístic, més enllà de l’operativa pura. Potser no sempre s’hi pensa, però és una part clau. És el que fa la unitat que dirigeix el sergent dels Mossos d’Esquadra Quim de Diego a la regió policial de Girona. Amb una furgoneta per poder gestionar les telecomunicacions i saber on estan disposades les patrulles sobre el terreny, la Unitat de Coordinació d'Emergències ofereix un punt de treball als caps de l’operatiu. 

Es desplaça al lloc de l’emergència sempre que calgui, amb un horari d’activació de 24/7, i permet alhora donar servei als altres cossos, comandar les unitats de Mossos o, fins i tot, servir com a punt logístic de la policia catalana si l’emergència es perllonga. Aquesta unitat només existeix, de moment, a la regió policial de Girona, i es va crear quan es van començar a desmantellar les sales 112 que hi havia a les comissaries i regions policials, per mantenir aquest vincle amb el territori.

Girona, un territori complex

Les comarques de la regió de Girona tenen una singularitat especial per el gruix d’infraestructures que hi ha. Trens convencionals, tren d’alta velocitat, carreteres i l’entrada de l’AP-7 des de França, sumat a túnels complicats, com el del Pertús. També hi ha l’Aeroport de Girona i diversos aeròdroms. Embassaments com la Boadella i Susqueda i zones d’esquí com Vallter i Núria, zones de risc d’incendi com l’Empordà i una acumulació d’empreses químiques del Plaseqta a la zona de Celrà. Totes aquestes singularitats fan que la regió policial de Girona hagués encarregat al sergent De Diego posar en marxa aquest servei que permet dotar de més coordinació les emergències. 

El sergent també és l’encarregat, en el marc de les funcions que fa la seva unitat, d’organitzar i col·laborar en l’organització de simulacres, com el que es fa bianualment al túnel del Pertús, el que es fa cada any a l’Aeroport de Girona o un d’àmbit local que fa pocs dies es va fer a la Bisbal de l’Empordà, amb la Policia Local, els Bombers i el SEM. No només això, el sergent també s’ha encarregat d’oferir formació a totes les comissaries del territori en gestió d’emergències i coordinació logística per tal de poder desplegar la furgoneta sense ell. 

Mossos Girona
El sergent de Diego amb dos agents dels Mossos d'Esquadra durant un simulacre / GRS

Si bé ell es podria activar en qualsevol hora del dia, els caps de les comissaries o els caps de torn poden activar la furgoneta de coordinació d’emergències si així creuen que pot ser útil per l’emergències que han de liderar. “No és el mateix treballar en aquesta furgoneta que fer-ho al capó d’un cotxe patrulla”, assegura el sergent. 

Recerques de persones, incendis, activacions del Plaseqcat, accidents amb múltiples víctimes, explotacions d’investigacions que necessitin un centre de coordinació sobre el terreny… són moltes les casuístiques que poden fer activar aquesta unitat de coordinació d’emergències dels Mossos d’Esquadra.

Nova furgoneta: més moderna i amb més capacitats

El responsable d’aquesta unitat, que també servirà com a punta de llança per crear-ne en altres regions policials, el sergent Quim de Diego n’explica els detalls en aquesta entrevista a ElNacional.cat, en el vídeo que es pot veure a la part superior d’aquesta pàgina. Que l’experiència ha funcionat ho valida que la Comissaria General Tècnica dels Mossos d’Esquadra està preparant una remodelació d’aquesta furgoneta que ara comanda el sergent de Diego per dotar-la de més capacitats.

Tindrà totes les comoditats d’un lloc de comandament avançat amb equipament informàtic per situar sobre el mapa les patrulles i també per tenir accés a la sala des d’on consultar els incidents en marxa. A llarg termini s'espera que totes les regions policials del Catalunya disposin d'aquesta furgoneta, que ara només té Girona i els serveis centrals, a Egara, per tal de replicar el model que ha dissenyat el sergent de Diego al nord del país per tot Catalunya.