Els Mossos d’Esquadra estan acabant d’enllestir la nova estructura, la que el Prefectura de la policia catalana, liderada pel comissari en cap Josep Maria Estela va presentar a l’Estat Major i a la majoria de comandaments centrals i regionals a principi de juny amb una trobada a Riner, al Solsonès. ElNacional.cat ha tingut accés a un dels esborranys d’aquesta nova estructura, que inclou les novetats que la nova direcció policial del cos fa mesos que treballa i que ja va presentar de manera oficial als comandaments i que està prevista que sigui presentada públicament passat l’estiu.

D’aquesta nova estructura es desprèn, tal com ja es va anunciar durant la trobada del mes de juny, que es volia eliminar la dicotomia entre els serveis centrals i els serveis territorials i s’ha optat per reformular les dues grans comissaries superiors, la Comissaria Superior de Coordinació Territorial (CSUCOT) i la Comissaria Superior de Coordinació Central (CSUCOC), que desapareixen, creant-se dues grans branques, la de la Policia Territorial, que tindrà dues comissaries superiors, i Serveis Integrals, que estarà integrada per ters comissaries generals.

prefectura policia territorial

Organigrama de la nova Policia Territorial de Mossos d'Esquadra / Gràfic de Maria López Moya

Dues noves comissaries superiors

Les noves comissaries superiors de la Policia Territorial seran la Comissaria Superior de Seguretat Ciutadana (CSSC) i la Comissaria Superior Territorial (CST). La primera, sota la seva dependència, tindrà la Comissaria General d’Intervenció, que inclourà la Divisió d’Intervenció —on s'inclourà el Grup Especial d’Intervenció (GEI), la Brigada Mòbil i l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i altres serveix com Tedax o la Canina—; la Divisió Aèria —que inclourà els helicòpters, els drons i la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria (UTSA), que seran els encarregats de vigilar l’espai aeri— i l’Àrea Marítima —que inclou la Policia Marítima—.

Simulacre mossos d'esquadra detenció narcos mar terra i aire, Vilanova i la Geltrú vigilants / Foto: Carlos Baglietto
Dos agents de la Policia Marítima dels Mossos d'Esquadra / Foto: Carlos Baglietto

En aquesta mateixa comissaria superior s’hi inclou la Divisió de Proximitat, la Divisió de Planificació de Dispositius, la Divisió de Policia Administrativa, la Divisió del Transport —inclourà l’actual ASMET, de seguretat en transport metropolità i investigació d’accidents de trens— i la Divisió de Medi Ambient.

La segona gran comissaria superior serà la Territorial, la que manarà a les nou regionals policials (Barcelona, MetroNord, MetroSud, Girona, Ponent, Camp de Tarragona, Central, Terres de l’Ebre i Pirineu) i de la qual depenen els serveis territorials i totes les unitats de seguretat ciutadana de cada ciutat de Catalunya; la Divisió de Trànsit, la Divisió Penitenciària i la nova regió policial virtual. Aquesta regió té previst donar el cos dels Mossos d’Esquadra d’una primera pantalla de connexió entre els ciutadans i els policies per les necessitats bàsiques en la denúncia, investigació i patrullatge per prevenció, de delictes a l’entorn digital

La nova Comissaria General TIC

Sota la branca dels serveis integrals s’englobaran les dues actuals comissaries generals existents, la d’Informació i d’Investigació Criminal, i també la de nova creació, la Comissaria General TIC. Aquesta darrera tindrà, sota el seu comandament, dues divisions i una àrea. La Divisió de Sistemes i Telecomunicacions, la Divisió de Ciberseguretat i Sistemes Especials i l’Àrea de Desenvolupament Tecnològic. Des d’aquesta comissaria general es farà tota la modernització tecnològica de la policia catalana i s’apostarà per la ciberseguretat com un dels reptes de present i futur dels Mossos d’Esquadra de 2030, que és la data que s’han marcat com a objectius per aquesta revolució de l’estructura policial.

579AD6F3 FF03 43D5 9CF8 66E377048580 414 00000004C2616BD0
Els comissaris Porcuna, Boneta i Sallent amb el director general de la Policia, Pere Ferrer / Carlos Baglietto

La Comissaria General d’Informació tindrà sota el seu control la Divisió d’Intel·ligència i la Divisió d’Operacions i també l’Àrea Central Tecnològica d’Informació. On es presenten més canvis és a la Comissaria General d’Investigació Criminal, on se separa en dues divisions la investigació, la central i territorial. Es crearà la Divisió d’Investigació Criminal Central i la Divisió d’Investigació Criminal Territorial, que permetran donar servei a investigacions més locals o més globals. Aquesta comissaria general tindrà també la Divisió de Policia Científica, l’Àrea Central d’Anàlisi de la Criminalitat, l’Àrea Central de Mitjans Tècnics, l’Àrea Tècnica d’Investigació Criminal i l’Àrea Central de Coordinació i Enllaç. La TIC, la d'Informació i la d'Investigació Criminal no tindrà, per sobre, cap comissaria superior i dependran directament de la Prefectura, que es reforçarà amb més comissaris, que seran els que controlaran aquestes tres comissaries generals.

L'organigrama dels Serveis Integrals dels Mossos d'Esquadra / Gràfic de Maria López Moya

L'organigrama dels Serveis Integrals dels Mossos d'Esquadra / Gràfic de Maria López Moya

Sota el paraigua dels Serveis Integrals hi haurà també la Divisió d’Escortes, que depèn, tot i que la comanda un intendent, de la Direcció General de la Policia i no de la Prefectura, com la Comissaria General de Protocol i Relacions Institucionals, que també penja del director de la Policia. 

Organització de suport a la Prefectura

La tercera pota de la nova estructura, més enllà dels serveis integrals i de la Policia Territorial, hi haurà tot l’entramat que donarà suport a la Prefectura de la policia catalana. Es manté la Comissaria Superior Tècnica, amb la Divisió de Planificació Estratègica i la Divisió de Programació Professional. Alhora, també es crea l’Àrea d’Anàlisi, Coneixement i Intel·ligència, el Centre de Comandament de la Prefectura, el Gabinet de la Prefectura i l’Oficina del Portaveu, que assumirà les tasques de comunicació i premsa del cos, on s’esperen també canvis organitzatius.

Preparar el cos de Mossos per a 2030

L’objectiu d’aquests canvis estan incardinats en dotar el cos dels Mossos d’Esquadra a enfortir la seva estructura de cara als pròxims anys, amb l’ull posat en l'any 2030. El reforç de la part digital, amb la creació de la nova regió policial i la comissaria general TIC, marquen el camí de quina serà l’aposta digital del cos de la policia catalana pels anys que venen. També s’ha dotat de categoria de divisió la part aèria i d’àrea la Policia Marítima, entre altres canvis, que se seguiran explicant en els mesos vinents i que hauran de començar a caminar també ben aviat, just el nou decret d’estructura rebi l’aval del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Per afrontar tots aquests canvis els Mossos d’Esquadra han posat en marxa diversos processos d’ascensos, també per nous comissaris, que també generaran canvis en algunes de les regions policials i de les comissaries generals i superiors, que podrien assumir més responsabilitats a la Prefectura.