El transport de mercaderies per carretera és un sector força invisibilitzat al que, precisament, la crisi del coronavirus ha donat una mica més de visibilitat. Així com els primers dies diverses organitzacions de transportistes s’havien queixat del tancament de les àrees de servei, després del decret del govern i de la obligació d’obrir-ne algunes perquè poguessin parar per menjar, descansar o utilitzar els lavabos, ara, la majoria d’elles constaten els canvis.
“Les primeres setmanes van ser caòtiques”, recalca el president Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya (Fenadismer), Julio Villaescusa. “No trobaven la manera de trobar un establiment obert per adquirir allò que necessitaven, estava tot tancat”. Una “insolidaritat” que també recull el secretari general adjunt de Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM), Dulsé Díaz, en referencia no només a les àrees de servei sinó també en centres de càrrega i descàrrega. Aquest fet, però, va canviar amb les ordres ministerials, tot i que detalla que “sempre es pot trobar alguna situació sorprenent”, apunten des de les dues organitzacions.
Situacions com les que s’han trobat alguns transportistes de veure com un cafè de màquina pot haver-se encarit fins a un euro. “És un sector que pot estar patint prejudicis importants perquè en determinats establiments han apujat els preus”, explica el portaveu de FACUA, Rubén Sánchez. “Nosaltres hem fet un sondeig, per exemple, sobre els preus als supermercats i el 83% constata una pujada de preus generalitzada i el 48% parla d’una pujada en la majoria de productes que adquireixen”, detalla. Ara bé, exposa que trobar una solució a aquesta pujada és complicada perquè el govern hauria de monitoritzar els preus i detectar-ne les pujades. “Sánchez va dir que s’estava controlant el mercat però no han transcendit els resultats dels controls”, i afegeix que “en els sectors on hi ha hagut pujades de preu el govern espanyol hauria de prendre la decisió de posar preus màxims com amb les mascaretes”.
El panorama postcoronavirus
Les empreses, però, miren amb preocupació el panorama que vindrà després de la crisi del coronavirus. “Les empreses tenen una situació ara que ja veurem com es tradueix en aquesta nova crisi”, detallen des de Fenadismer. Sense anar més lluny, en una conversa amb ElNacional.cat explicaven que la crisi del 2008 va provocar el decaïment de 30.000 empreses.
Així, des de CETM també constaten preocupacions del sector. D’una banda, les accions “insolidàries” per part dels carregadors. Segons expliquen, també a través d’una conversa telefònica amb aquest diari, els transportistes s’estan trobant també amb haver de descarregar les mercaderies que transporten. “Això els posa en risc, de contagi i també perquè es poden lesionar”, exposen.
Ara per ara, la meitat del sector està parat perquè les empreses han deixat de treballar, amb la qual cosa l’escenari postcoronavirus ofereix moltes incògnites. “La recuperació del sector serà complicada sense un pla d’ajudes”, i subratllen que “seran moltes les persones que no podran obrir”. I per altra banda, recorda que, quan poc a poc es vagi restablint la famosa “normalitat” les empreses que tornin a obrir necessitaran novament el servei del transport. Com en la majoria de sectors, el del transport també té moltes preguntes sense resposta per aquest nou escenari.