Una de les imatges que ens va deixar la vaga del taxi va ser la dimissió de Tito Álvarez, un dels líders del moviment i cara visible de la protesta. La renúncia es va produir en ple moment d'efervescència, hores abans de la votació que havia de decidir si els taxistes posaven fi a la vaga o continuaven col·lapsant Barcelona. Quan tot apuntava que el gremi acabaria per rebutjar l'oferta del Govern, el pas al costat d'Álvarez va ser clau per donar un vot de confiança a les més que qüestionades urnes i decantar la victòria.

El portaveu d'Élite Taxi s'ha desplaçat a la capital espanyola per encapçalar les negociacions amb el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido. La posició enrocada del govern regional ha esperonat les protestes dels taxistes madrilenys, que han reaccionat amb contundència cremant contenidors a les portes de l'Ifema i inclús iniciant una vaga de fam aquest divendres. Álvarez arriba a Madrid com un dels artífexs de l'acord per establir un temps mínim de precontractació de 15 minuts i prohibir la geolocalització per a les VTC.

La seva figura com a garant del canvi converteix la cara visible de les protestes a Barcelona en una veu autoritzada i amb molts números de liderar el moviment també a la capital espanyola. El portaveu d'Élite Taxi ja ha presentat la seva candidatura i els taxistes madrilenys ja han estat testimonis del seu carisma i capacitat de lideratge.

Tito Álvarez entra a la conselleria Sergi Alcàzar

Durant els sis dies de vaga a Barcelona, Álvarez va aconseguir agrupar tots els conductors sota un mateix crit i va dirigir les diferents accions que es van dur a terme per tal de col·lapsar la ciutat i forçar el pacte amb la Generalitat. Aquest taxista va ser l'home de referència i l'encarregat d'esperonar els manifestants quan calia fer soroll i posar calma en els moments més caòtics. El líder d'Élite Taxi havia centralitzat de tal manera les reivindicacions entorn de la seva persona que entre els conductors ja no es parlava de continuar o no amb la vaga, sinó que la divisió era entre seguidors incondicionals d'en Tito i els seus detractors.

Aquesta polarització va ser precisament la que va portar Álvarez a renunciar. Després de molts dies de desgast gestionant un gremi tan heterogeni com els taxistes i de manifestar públicament la voluntat d'acceptar la proposta del Govern, el portaveu es va veure sobrepassat quan va ser fortament increpat durant l'assemblea que va tenir lloc el dimecres passat al matí. "Sabeu què? Dimiteixo. A veure si ho feu millor vosaltres", va bramar l'home. El que semblava una amenaça en calent motivada per la tensió del moment, en fred es va traduir en la dissolució sobre el paper del comitè de vaga.

Amb la cara visible del moviment fora de joc, algunes de les personalitats que havien participat en l'organització de les protestes a l'ombra del líder d'Élite Taxi van agafar les regnes per assegurar que se celebrés una votació en condicions. Iván Sesma Patxi o Luis López van rellevar Álvarez i es van encarregar que la jornada pogués transcórrer amb normalitat. Sense la renúncia del portaveu, el vot a les urnes quedava molt condicionat per la figura mediàtica d'un líder amb fervents seguidors, però amb molts detractors. La decisió de dimitir es va acabar reafirmant amb l'ajustada victòria del sí a aixecar la vaga i el líder dels taxistes es va erigir en una de les figures clau que va possibilitar aquest acord.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat