Els membres de la presumpta cèl·lula gihadista desmantellada es van conèixer al barri de Santa Caterina de Barcelona. La majoria dels 17 detinguts en l'operació policial contra el terrorisme d'aquest dilluns son amics de joventut i van créixer pels voltants dels jardins del Forat de la Vergonya. Familiars i veïns dels arrestats asseguren que es tracta d'una equivocació i que algunes de les persones investigades no son terroristes gihadistes.

Terrorisme gihadista Ciutat Vella Anton Rosa

Jardins del Forat de la Vergonya al barri de la Ribera

La Mari és la dona i la germana de dos dels detinguts. "El meu marit és una persona normal. Treballa de cambrer i porta cada dia els nens a l'escola", explica aquesta veïna de Sant Andreu. Els Mossos s'han emportat el pare dels seus fills del domicili familiar al passeig de Santa Coloma aquest matí. La Mari es trobava netejant uns pisos quan li han donat la notícia. Poc després, la dona s'ha assabentat que la seva germana també havia estat arrestada a Nou Barris.

Terrorisme gihadista Nou Barris Anton Rosa

Habitació d'un dels detinguts a Nou Barris.

"És molt injust. No son ni de bon tros terroristes", explica la Carmen, una veïna del número 14 del carrer de l'Artesania, on han detingut la germana de la Mari i un altre jove. Els arrestats son amics d'infantesa del barri de Santa Caterina i portaven uns cinc anys vivint en dues habitacions llogades en un pis de l'immoble. Amb ells també vivia el fill de sis anys de la germana de la Mari.

Terrorisme gihadista Nou Barris Anton Rosa

Menjador del pis de dos dels detinguts a Nou Barris.

"Els Mossos han obert un forat a la porta i han entrat a les cinc del matí", explica la tercera inquilina del pis, qui prefereix no donar el seu nom. Vuit hores després, la veïna ha pogut accedir al seu domicili i amb ella també ha pujat la Mari. Segons explica la germana de la detinguda, tant el seu marit com el jove que vivia al pis de Nou Barris son de nacionalitat algeriana. "Ens coneixem tots des de fa temps. Vam créixer al barri de Santa Caterina però ara ja ens havíem independitzat cadascú per la seva banda", assenyala.

En veure les imatges d'en Berkan, el detingut al número 6 del carrer Arc de Sant Cristòfol de Ciutat Vella, la Mari l'ha reconegut. Segons fonts policials, aquest home de 34 anys nascut a Algèria seria un dels líders de la cèl·lula gihadista desmantellada. En Juve -sobrenom pel qual es coneix a Berkan a la zona- mai va mostrar cap tipus d'interès per la religió o la causa gihadista, assegura en Fausi, el seu company de pis. "No és un terrorista. Si estigués vivint amb un gihadista ho sabria", assenyala convençut.

Voluntat d'atemptar

Segons el Departament d'Interior, el nucli de la cèl·lula desmantellada el formen cinc algerians que presenten un alt nivell de radicalització. A la resta, 12 detinguts més, se'ls pot atribuir gairebé 400 delictes contra el patrimoni comesos al centre de Barcelona. 

Els Mossos han fet un total de 6 entrades durant l'operació d'aquest matí, que segueix oberta tot i que l'amenaça "està del tot neutralitzada", ha assegurat el depertament d'Interior. Cinc han estat en domicilis de la capital catalana i una a la de l'Anoia. Fa un any i mig que va començar aquesta investigació, segons ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Buch.

Tot i que la cèl·lula investigada està formada per delinqüents especialitzats i tenia intenció de perpetrar un atemptat terrorista, fonts de la investigació han assegurat a El Nacional que el grup d’investigats "tenien voluntat i no capacitat" de cometre l'atemptat.