Els Mossos d'Esquadra han dut a terme una operació antiterrorista aquest dimarts des de primera hora a Barcelona i Igualada per desmantellar una cèl·lula gihadista.

El desplegament, en el qual hi participen un centenar d'efectius, ha rebut el nom d’operatiu Alexandria i hi ha, per ara, 17 detinguts. El nucli de la cèl·lula el formen cinc algerians d'entre 33 i 44 anys que, segons el depertament d'Interior, presenten un alt nivell de radicalització. A la resta, 12 detinguts més, se'ls pot atribuir 369 delictes contra el patrimoni comesos al centre de Barcelona. A més d'Algèlia, els detinguts tenen nacionalitat iraniana, líbia, egípcia i marroquina. També hi ha un espanyol

Els Mossos han fet un total de 6 entrades durant l'operació d'aquest matí, que segueix oberta tot i que l'amenaça "està del tot neutralitzada", ha assegurat el depertament d'Interior. Cinc han estat en domicilis de la capital catalana i una a la de l'Anoia. Fa un any i mig que va començar aquesta investigació, segons ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Buch.

Tot i que la cèl·lula investigada està formada per delinqüents especialitzats i tenia intenció de perpetrar un atemptat terrorista, fonts de la investigació han assegurat a El Nacional que el grup d’investigats "tenien voluntat i no capacitat" de cometre l'atemptat. S’entén, doncs, que la investigació ha desactivat un grup de gihadistes que començava a fer moviments per atemptar, però encara sense prou munició acumulada.

El comissari Manel Castelleví ha detallat que la cèl·lula "tenia una intenció clara de cometre un atemptat però no n'ha tingut mai la capacitat". Des de la Comissaria General d'Informació dels Mossos s'ha fet un control exhaustiu de cada un dels membres de la cèl·lula durant 18 mesos. Aquesta operació ha estat paral·lela a la del 17-A, han confirmat fonts policials, "perquè va arrancar y judicialitzar el maig del mateix any, el 2017".

Aquest matí, dins els immobles escorcollats no s'hi ha detectat cap infraestructura o xarxa logística preparada per cometre un atemptat, i tampoc cap prova que demostri que s'estava seguint una estratègia per planificar un atemptat en un lloc i dia concret. 

Detencions

Els Mossos confirmen que almenys hi ha 14 persones detingudes, una d’elles a Igualada. 

Els escorcolls als habitatges dels investigats han començat abans de les 6 del matí i un d’ells, detingut al carrer Arc de Sant Cristòfol al barri de Santa Caterina, se sospita que podria ser el cap de la cèl·lula. 

Els Mossos també s'han endut material comissat del pis d'Arc de Sant Cristòfol, al districte de La Ribera. 

El company de pis del detingut, que era present al moment dels escorcolls, ha explicat que els agents de policia ha entrat a l'immoble quan passaven pocs minuts de les cinc de la matinada. Fa un any que plegats viuen en aquest pis, que podria ser ocupat

El testimoni ha detallat que els agents no sabien els seus noms, i ha insistit que el seu company “mai ha demostrat actituds terroristes". "Ni tan sols resa", ha assegurat. Això sí, segons el company, l’arrestat havia estat detingut amb anterioritat per "robar carteres". Aquest company de pis també explica que el detingut, és de nacionalitat algeriana, fa 9 anys que viu a Barcelona i té 34 anys. 

Interior Immoble detingut operació antiterrorista   Cèlia Forment

Estat de l'interior de l'immoble del carrer Arc de Sant Cristòfol, al barri de Santa Caterina, després de l'escorcoll dels Mossos - Cèlia Forment

També és algerià el detingut de l'immoble del carrer Consell de Cent, a Barcelona. Als baixos de l’edifici hi ha un taller de mobles i un magatzem de compra venda. El propietari ha explicat a El Nacional que a l'immoble del detingut hi viuen tres homes d’uns trenta anys d’Algèria, i que en l’últim parell d’anys “la policia mai ha hagut d’intervenir en el bloc per res”. Els tres eren presents quan els Mossos hi ha entrat per fer l’escorcoll. Només n’han detingut un.

Immoble Clot Operació Antiterrorista   Cèlia FormentFinca del carrer Consell de Cent, al barri d'El Clot, on hi resideix un dels detinguts - Cèlia Forment

Per accedir a l'immoble, els agents dels Mossos han hagut d’esbotzar la porta.

Porta esbotzada Consell de Cent operació antiterrorista   Cèlia FormentPany esbotzat de l'immoble del carrer Consell de Cent, on hi ha hagut un detingut - Cèlia Forment

A Nou Barris els Mossos han entrat en el número 14-16 del carrer de l'Artesania, entre la Via Júlia i el passeig de Valldaura. Han detingut dues persones, un home i una dona i s'han endut caixes amb material comissat.

 Detinguda Nou Barris   Anton RosaEls Mossos detenen a Nou Barris una dona que forma part de la cèl·lula gihadista - Anton Rosa

Detenció antiterrorista Vedrum Anton Rosa

Material comissat pels Mossos d'Esquadra al carrer de l'Artesania - Anton Rosa

Igualada és un altre dels punts on la policia ha actuat, amb un detingut en total. L'operació a la capital de l'Anoia es dona per tancada i ha acabat amb una detenció.

Els Mossos desvinculen la cèl·lula d’altres alertes terroristes

El dispositiu s'ha posat en marxa després d'una llarga investigació de la Comissaria General d'Informació, tutelada pel jutjat central número 6 de l'Audiència Nacional. Fa un any i mig, ha confirmat la Conselleria d'Interior, que s'investiguen els membres de la cèl·lula per delictes de terrorisme, contra el patrimoni i la salut pública, i organització criminal

Es descarta que aquesta investigació tingui res a veure amb l'alerta per atemptat del Nadal passat, ja que els Mossos asseguren que l'operació és fruit d'una llarga investigació. El 23 de desembre el consolat dels Estats Units a Barcelona va alertar de risc de possibles atemptats gihadistes a la ciutat durant les festes.