La Generalitat ha tancat els accessos als parcs naturals del Montgrí, Cap de Creus i l'Albera per risc màxim d'incendi en aquestes tres àrees naturals. A més a més, s'ha activat aquest dijous el nivell màxim d'alerta per perill d'incendis forestals en vint municipis empordanesos, 17 de la comarca de l'Alt Empordà i tres del Baix Empordà. L'activació del nivell 3 del pla Alfa s'ha sumat amb la demanda dels membres del cos rural d'"extremar les preocupacions" i han informat que es tancaran. Els Agents Rurals han reforçat el dispositiu de vigilància en aquestes tres verdes, incrementant el nombre d'agents per augmentar la prevenció d'incendis forestals. Un cos que, per cert, a l'inici de la temporada d'estiu buscaven nous efectius

Els municipis de l'Alt Empordà amb aquesta alerta màxima són Cadaqués, Cantallops, Colera, Port de la Selva, Espolla, Garriguella, La Jonquera, Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Portbou, Rabós, Roses, Sant Climent Sescebes, Vilajuïga i Vilamaniscle. Els pobles del Baix Empordà són Bellcaire d'Empordà, Torroella de Montgrí i Ullà. La resta de poblacions de les comarques empordaneses es mantenen en el nivell 2 d'alerta, juntament amb les comarques del Pla de l'Estany i el Gironès. L'activació d'aquest nivell 3 del pla Alfa implica la suspensió de totes les activitats amb el risc d'incendi i que s'interrompin els treballs forestals i la caça. En aquesta línia, els Agents Rurals han suspès 643 autoritzacions que havien estat concedides per aquest dijous 7 de juliol.

TUIT agents rural pla alfa nivell 3 incendis Foto: Agents Rurals
Mapa de Catalunya amb el perill d'incendi d'aquest dijous 7 de juliol. Foto: Agents Rurals

L'episodi de perill extrem està previst que s'allargui fins a diumenge que ve, motivat per l'entrada de vent de tramuntana que implicarà un increment de les temperatures i un descens d'humitats relatives. De fet, en les zones amb risc màxim s'espera que els municipis freguin els 32 i 33 graus al llarg del cap de setmana. Aquest episodi comporta vents i humitats baixes que són les condicions ideals que faciliten que es produeixin incendis.  És per això que, des de el cos, recorden que està prohibit llençar burilles des de qualsevol vehicle. Avisen perquè el 90% dels incendis forestals són provocats per accions humanes, segons els Bombers de la Generalitat. La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.