La campanya d’incendis forestals d’aquest estiu serà la més difícil dels darrers anys. Així ho ha assegurat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, aquest matí en la presentació de la campanya a l’Aeroport de Sabadell, on s’ha aprofitat també per ensenyar la potència en mitjans aeris del departament per lluitar contra les flames aquests mesos que venen de calor i sequera. El conseller ha aprofitat per fer una crida a la prudència davant d’aquesta complicada i llarga campanya, recordant que el 90% dels incendis que es registren a Catalunya estan relacionats amb l’acció humana. Elena ha rebatejat la campanya, que abans es deia “d’Estiu”, i que ara, ja afecta gairebé cada mes de l’any, sobretot, pel canvi climàtic.

Una temporada molt complicada

El titular d’Interior ha posat en relleu dos fets importants a l’hora d’analitzar, amb preocupació, els mesos que venen. Aquest 2022 les xifres d’incendis s’han disparat. S’han rebut 2.748 avisos de serveis d’incendis aquest any, lluny dels 2.272 de l’any passat o els 2.343 del 2019 durant el mateix període. D’aquests, 285 són incendis forestals que han cremat un total de 607 hectàrees, la xifra més alta des de l’any 2012, segons les dades dels Bombers de la Generalitat. El passat mes de febrer, fora d’aquesta campanya habitual, un incendi a Roses va cremar unes 400 hectàrees.

Campanya Forestal Conseller Elena Interior / Montse Giralt
El conseller Elena amb els caps de Bombers, Protecció Civil i Agents Rurals / Foto: Montse Giralt

A més a més, Elena ha destacat que molts cops aquests serveis d’incendi entren de manera simultània, un fet que fa que els equips s'hagin de diversificar i per això s’hagin de fer atacs amb menys contundència contra el foc. Quan els Bombers tenen només un incendi en marxa poden destinar-hi tots els recursos, activant tots els mitjans aeris disponibles, un fet que permet un atac central i organitzat, que evita que es faci més gran, però quan cal treballar en diversos punts del país, la força es redueix, els recursos no són infinits.

Més de 1.200 vehicles, 40 mitjans aeris i 5.000 efectius

En la presentació que s’ha fet aquest matí a l’Aeroport de Sabadell, el conseller Elena, escudat pels directors generals de Bombers i d’Agents Rurals, Joan Delort i Marc Costa, ha explicat que s’han reforçat amb més de 500 persones per fer front, “amb més garanties”, a la campanya. En total, hi haurà 1.200 mitjans terrestres -camions, furgonetes i vehicles de comandament-, una quarantena de mitjans aeris (24 helicòpters, 10 avions de vigilància i atac i 2 hidroavions) i uns 5.000 efectius, entre bombers i altres professionals del ram.

Campanya Forestal Conseller Elena Interior / Montse Giralt
Imatge d'un dels mitjans aeris de Bombers, per aquesta campanya, a l'Aeroport de Sabadell / Foto: Montse Giralt

Però aquesta gernació d’efectius i recursos materials que es dedicaran a lluitar contra el foc no servirà de res “sense la corresponsabilitat ciutadana”, ha assegurat el conseller Elena, recordant una de les xifres més importants: 9 de cada 10 incendis estan relacionats amb l’activitat humana. Des d'Agents Rurals es demana avisar de manera immediata al telèfon d'emergències 112 si es veu qualsevol columna de fum, un fet que permet activar els recursos com més aviat millor, quan es té coneixement d'un incendi o un possible incendi. L’any passat es van atendre 29.471 trucades relacionades amb incendis forestals, una xifra que gairebé dobla les 15.371 del 2021, mentre que el 2019 van ser 25.045 trucades.

Pendents de l'onada de calor

Caldrà extremar la precaució durant tota la campanya, però Elena ho ha demanat, de manera especial, per aquests dies, davant de l’onada de calor que es preveu i que ja confirmen tots els models meteorològics. Les temperatures seran molt dures sobretot a les comarques de Ponent amb previsions de temperatures que passaran els 40 graus. Aquestes temperatures, sumades a unes humitats relatives que seran inferiors al 10% a partir del migdia, són especialment perilloses pel que fa a l’inici de focs.

El risc d’incendis més elevat es concentra sobretot a la zona central del país. Els darrers dies s’està fent una transició de focs de 5 a 10 hectàrees a incendis de 10 a 50 hectàrees, a conseqüència de les onades de calor, asseguren els Bombers de la Generalitat. A més, els episodis de calor que hem viscut els darrers dies han tingut un impacte dur per la vegetació, ja castigada per les poques pluges que s’arrosseguen de les darreres setmanes. El canvi climàtic demostra que les campanyes forestals ja no són exclusives de l’estiu i la campanya d’enguany ve marcada per un hivern que, per segon any consecutiu, ha sigut sec sobretot a la zona central del país.