L'onada de calor amb temperatures històriques no s'acaba. Aquest cap de setmana continuarem suant la cansalada a tot Catalunya amb una calor i una xafogor insuportables. Les temperatures seran dos o tres graus més baixes però no en feu ni cas perquè, quan sortireu al carrer, pràcticament no notareu cap diferència respecte els dies amb rècords històrics de calor. Per tant, el risc de patir cops de calor continuarà sent molt alt durant els propers dies (més avall us donem consells per evitar mals majors). També us avancem el temps que tindrem de cara a la Revetlla de Sant Joan. Abans, però, atenció a l'alerta de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM): l'onada de calor d'aquests dies a l'Europa occidental "és un avanç del futur" amb més fenòmens climàtics extrems degut a l'escalfament global. "Com a resultat del canvi climàtic, les onades de calor arriben abans i es fan més freqüents i severes degut a les concentracions rècord de gasos d'efecte hivernacle on s'acumula la calor", explica el portaveu de l'OMM, Clare Nullis. Vaja que ja ens hi podem anar acostumant perquè el futur que ens espera és aquest: temperatures de més de 40ºC a l'ombra al mes de juny cada cop seran més habituals.

Com evitar que se'ns cremi Catalunya?

Us recomanem moltíssim veure aquest vídeo i escoltar les paraules de l'Albert, veí de Sant Llorenç del Munt i professional del bosc. Aquí podem veure clarament què s'hauria de fer per evitar desastres com els incendis d'aquests dies a Catalunya. Tan de bo els polítics també el vegin i l'escoltin amb atenció per poder reflexionar sobre el malament que estem fent les coses:

Com afecta l'onada de calor els gossos i gats?

Els gossos i gats ho passen pitjor que nosaltres perquè és com si portessin un abric de pell a sobre. Imagineu-vos passar aquesta onada de calor abrigats amb un abric de pell a sobre durant les 24 hores del dia. Aquests dies, és especialment important hidratar bé les mascotes amb aigua fresca o amb glaçons (fins i tot s'aconsella posar-los aigua en diferents llocs de la casa) i no passejar-les durant les hores de més calor. Abans de treure el gos al carrer, toqueu l'asfalt amb la ma per comprovar si crema. També és aconsellable mullar els gossos o deixar-los jugar en alguna piscina amb poca aigua. Als gats, en canvi, no els agrada gaire mullar-se.

OLA DE CALOR ANIMALES Mujer en una fuente dando de beber a su perro - Montse Giralt
L'onada de calor fa recomanable hidratar al màxim els animals de companyia / Foto: Montse Giralt

Així es refresquen els asturnells

No us perdeu aquest vídeo on es pot veure un asturnell refrescant-se amb l'aigua dels testos d'aquest pati d'un veí de la ciutat de Barcelona. Alerta, però, perquè tenir aigua acumulada en recipients als balcons, terrasses o patis fa que tinguem més mosquits perquè és on ponen els ous.

Consells per evitar cops de calor

  • Beveu aigua encara que no tingueu set perquè, a mesura que ens fem grans, perdem la percepció de set, és a dir que el nostre cos necessita hidratar-se, però no tenim la sensació de tenir set
  • Eviteu l'alcohol i els àpats abundants
  • Tant la canalla com la gent gran, i també els que tenen malalties cròniques són els col·lectius més vulnerables. Si no teniu aire condicionat ni ventiladors, intenteu passar estones en llocs climatitzats com els centres comercials. No sortiu al carrer durant les hores de més sol i calor
  • Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol i obriu-les de nit i matinada
  • Refresqueu-vos tant com pugueu amb dutxes, porteu gorres o barrets de palla i eviteu fer exercici físic intens durant les hores de més calor

Nits d'insomni amb una xafogor insuportable

Aquest dissabte es presenta assolellat i terriblement càlid tot i que les temperatures seran un parell de graus més baixes. Farà sol a tot Catalunya amb nuvolades de tarda al Pirineu. Diumenge, les temperatures també seran exageradament altes amb valors molt similars als de dissabte. A la tarda podria caure alguna tronada aïllada al Pirineu (tan de bo no siguin tempestes seques com les que han provocat algun dels terribles incendis que tenim a Catalunya). La temperatura de l'aigua del mar ronda els 24 o 25ºC a la majoria de platges del país. La setmana que ve, la de Sant Joan, començarà amb sol i amb molta calor. Tant dilluns com dimarts les temperatures seran extraordinàriament altes amb una novetat: tindrem més tempestes de tarda a les comarques més occidentals de Lleida, a l'interior i sud de Tarragona, i al Pirineu. Dimecres, per fi, es normalitzaran les temperatures amb valors que seran 10 graus inferiors als d'aquests dies. El proper dijous, dia de la Revetlla de Sant Joan, esperem un ambient molt més agradable però cauran tempestes de tarda al nord de les comarques de Barcelona, a Girona i al Pirineu. El dia de Sant Joan farà sol a tot Catalunya i la calor apretarà més amb temperatures que seran cinc graus més altes que les del dia anterior. Tot això ho anirem confirmant en properes informacions a ElNacional.cat. De moment, bon cap de setmana a tothom i resguardeu-vos de la terrible calor.