El Govern s'estaria plantejant confinaments selectius a Lleida per delimitar alguns dels brots detectats en aquesta regió, segons ha assegurat avui el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, encara que fonts del Departament de Salut ho han negat.

Simón, que també ha revelat que Barcelona ha comunicat dos petits brots que en principi no tenen importància, dels quals no han informat ni el Departament de Salut ni l'Ajuntament de Barcelona, ha afirmat que li consta que la Generalitat està estudiant la possibilitat d'aplicar confinaments selectius.

"Em consta que la Generalitat ho està considerant. S'ha d'aplicar amb molt de compte, però en la situació actual és millor sobreactuar que quedar-se curt: em consta que l'estan valorant", ha afirmat.

Simón ha informat que a tot Espanya hi ha actualment 58 brots, encara que la majoria no són preocupants, i ha detallat que estan "fent molta atenció" als de l'est d'Aragó i als de Lleida, encara que aquests últims "són brots més petits que els d'Aragó".

El coordinador del Centre d'Emergències ha aconsellat "pensar-se dues vegades les accions dures que prenguin" i ha informat que "Barcelona ha notificat dos petits brots, que creiem que no tenen importància".

Sorpresa a Salut

Les afirmacions de Simón han estat rebudes amb sorpresa pel Departament de Salut, que assegura que aquesta possibilitat "ara no hi és", encara que no descarten que es pugui produir en un futur si és necessari. "És una carta que es té en qualsevol brot del món", apunten.

En el cas que Simón es referís al cas de l'alberg Jericó de Lleida, on s'han detectat nou positius i es demana no entrar ni sortir de l'edifici fins que es tinguin els resultats de la resta de proves, Salut aclareix que "no és un confinament".

Des del Departament, també s'han mostrat molests amb el fet que Simón hagi avançat suposades mesures que voldria prendre la Generalitat, tenint en compte que el país ja no es troba sota l'estat d'alarma i que la Generalitat ha recuperat totes les seves competències.

Vuit brots a Lleida

A la demarcació de Lleida, Salut està fent el seguiment de vuit brots (set a Ponent i un al Pirineu). A més d'un brot en un edifici del centre històric de la ciutat i de l'alberg, també se supervisen els brots en tres empreses fructícoles que, de moment, sumen 24 positius i 40 contactes aïllats, tot i que no es descarten nous casos ja que s'estan fent més proves PCR.

Pel que fa a la residència privada Castrillón de Lleida en què es van detectar 18 positius —13 residents i 5 treballadors—, Salut dona el brot per "controlat". L'últim brot conegut a Ponent s'ha registrat en una empresa agroalimentària de la comarca de la Segarra de la qual no es tenen encara dades ni de proves ni de positius.

Finalment, el brot de la Val d'Aran en què es van detectar 8 positius que van compartir una barbacoa, també es dona per controlat, després d'haver fet PCR a la resta de participants a la festa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat