La Setmana Santa és un dels moments més esperats un cop hem passat Nadal perquè vol dir que s'apropa el bon temps i que podrem gaudir d'alguns dies lliures, sigui per descansar o viatjar. Però a diferència de Nadal, el calendari de la Setmana Santa és variable, i així, quan ens posem a pensar en mones de xocolata i en possibles escapades de cap de setmana ens sorgeixen les mateixes preguntes de sempre. Quan és la Setmana Santa 2023? Cau al març o a l'abril? Quins són els dies festius? 

Quan és la Setmana Santa 2023?

Aquest 2023, la Setmana Santa a Catalunya tindrà lloc entre el 2 d'abril, Diumenge de Rams, i el 10 d'abril, Dilluns de Pasqua. Aquest és el període que els infants i joves estudiants normalment tenen de vacances a l'escola o a la universitat, però per a les persones que depenen del calendari laboral, les dates clau són el segon cap de setmana d'abril. En concret, el 7 d'abril serà Divendres Sant i el 9 d'abril, Diumenge de Resurrecció.

Calendari: quins són els dies festius de Setmana Santa 2023?

Els dies festius de Setmana Santa 2023 varien entre les diferents comunitats autònomes. L'únic dia festiu comú a tot l'estat espanyol és Divendres Sant, que aquest 2023 serà el 7 d'abril. A banda d'aquest festiu, n'hi ha dos més, Dijous Sant i Dilluns de Pasqua, però són festius que depenen de cada comunitat autònoma, que tria si l'inclou al calendari laboral.

Aquest 2023, el 10 d'abril, Dilluns de Pasqua, serà festiu a Catalunya i el País Valencià, i seguint la tradició, fillols i padrins es reuniran aquest dia per menjar la mona de Pasqua. Però el 6 d'abril, Dijous Sant, serà dia laborable. La situació és a la inversa a l'Aragó, Galícia, Madrid, Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Astúries, Cantàbria, Múrcia, Extremadura, Canàries, Ceuta i Melilla. En aquestes comunitats autònomes serà festiu el 6 d'abril, però serà laborable el 10 d'abril. Finalment, hi ha llocs en què se celebren tots tres festius. És a dir, Dijous Sant, Divendres Sant i Dilluns de Pasqua. És el cas de les Illes Balears, Navarra, el País Basc i La Rioja, on el 6, 7 i 10 d'abril seran dies no laborables. 

Per què la Setmana Santa té dates variables?

La Setmana Santa no està associada a unes dates concretes, com sí que ho estan altres festivitats com Nadal o Sant Joan. Però aleshores, com es decideix quan se celebrarà la Setmana Santa? Per molt estrany que pugui semblar, depèn de la lluna i de la primavera. El Diumenge de Resurrecció té lloc el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera. És a dir, un cop que es produeix l'equinocci de primavera i deixem enrere l'hivern, generalment pels volts del 21 de març, hem d'esperar a la primera lluna plena, que marcarà quan serà la Setmana Santa.  Aquest any, la primera lluna plena després de l'entrada a la primavera es produirà el 6 d'abril, i per tant el 9 d'abril és Diumenge de Resurrecció. 

Aquest sistema es va decidir l'any 325 al concili de Nicea, el primer concili ecumènic, una reunió que aplega tots els bisbes de l'Església catòlica per decidir sobre qüestions relacionades amb la doctrina. Des d'aleshores, la Setmana Santa pot tenir lloc entre el 22 de març i el 25 d'abril.