Encara no saps quan comença la primavera el 2023? La que arriba és una de les estacions més esperades de l'any. Amb el pas dels dies, les hores de llum van guanyant terreny i la sensació tèrmica va pujant deixant de banda al fred de l'hivern. A més, la primavera és una de les estacions que més canvis deixa a la naturalesa. La data d'arribada de la primavera no és cada any la mateixa, tot i que, sempre se situa entre el 19 i el 21 de març, conseqüència que l'equinocci de març ve marcat pel moment en el qual la Terra se situa en una determinada posició en la seva òrbita al voltant del Sol. Així doncs, la primavera 2023 entrarà de forma oficial a l'hemisferi nord, el pròxim dilluns 20 de març, concretament a les 22:24 h, segons recull l'Observatori Astronòmic Nacional. La primavera s'allargarà durant 92 dies i 18 hores, fins al 21 de juny, data en la qual tindrà lloc el solstici que marca l'inici de l'estiu.

Canvi d'hora març 2023: quan es canvia a l'horari d'estiu?
 

🌕 Lluna plena març 2023: quan és i des d'on veure la "Lluna del Cuc"
 

Equinocci de primavera 2023: quan és i què suposa

L'equinocci de primavera marca l'inici de la nova estació. A les 22:24 h del 20 de març de 2023, els dos pols de la Terra estaran a la mateixa distància del Sol. Durant aquest dia, una meitat exacta de la Terra estarà il·luminada, excepte a les regions polars. Així doncs, la nit tindrà pràcticament la mateixa durada que el dia: 12 hores. Al llarg de tot l'any, es produeixen dos equinoccis, a la primavera i a la tardor, i dos solsticis, a l'hivern i a l'estiu, que s'encarreguen de marcar l'inici de les estacions. 

🗓️ Calendari lunar 2023 en PDF: quan hi ha Lluna plena, eclipsis i pluges d'estrelles
 

Senyals de l'arribada de la primavera 2023

Un dels principals senyals que s'està acostant la primavera és l'augment gradual de les temperatures i l'increment de les hores de llum. A partir del 20 de març, el dia començarà un minut i mig abans i es farà de nit un minut i mig més tard. Serà així fins al 21 de juny, quan serà el solstici d'estiu, donant pas al dia més llarg de l'any, amb 15 hores, i a la nit més curta, amb 9 hores. Tot i que la primavera és una estació on es va notant la pujada de les temperatures, els mesos de març i abril també estan marcats per les pluges. 

Canvi d'hora març 2023: quan comença l'horari d'estiu?

Un altre dels senyals del pas a la primavera és el canvi d'hora, que com sempre es produeix la matinada de l'últim diumenge de març. De manera que aquest 2023, l'entrada a l'horari d'estiu es farà la nit del dissabte 25 al diumenge 26 de març. Per tant, a les 2 h caldrà avançar les agulles del rellotge fins a les 3 h. El canvi d'hora busca fer coincidir la jornada laboral amb les hores de llum natural per estalviar energia. L'horari d'estiu suposarà que a primera hora del matí no hi haurà llum perquè el sol sortirà més tard, però a canvi, es farà de nit més tard, i per tant tindrem més hores de llum a la tarda. 

El canvi d'hora sempre arriba de la mà de l'eterna polèmica sobre si realment val la pena. L'any 2018, el Parlament Europeu, després d'una consulta ciutadana va iniciar un procés per acabar amb els canvis d'hora a tota Europa el 2019, però davant la manca de consens, es va estendre el termini fins al 2021. Davant la iniciativa del Parlament Europeu, Espanya va convocar un comitè d'experts per estudiar quina era la millor opció respecte al canvi d'horari, finalment es va acordar no fer cap canvi fins que no hi hagués un consens compartit.