El Departament de Salut no confinarà per ara cap zona de la regió sanitària de Lleida, on s'han detectat diversos rebrots de coronavirus que ja afecten 130 persones. En lloc d'això, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha comparegut aquest divendres a la tarda i ha demanat la col·laboració de la ciutadania per complir les mesures bàsiques d'higiene i distanciament social. "Distància, mans, mascareta".

"És una crisi sanitària, però no depèn només del sistema sanitari, la lluita important depèn de tots", ha reiterat. Vergés s'ha mostrat preocupada per aquest brot ja que els positius detectats "són molt superiors aquesta última setmana que la setmana anterior" i estan "molt per sobre" de la mitjana de Catalunya amb tendència a l'alça. "No és cap broma", ha recordat.

Hi havia expectació davant les possibles mesures que la conselleria anunciés aquesta tarda, després que ahir el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, indiqués que el Govern s'estaria plantejant confinaments selectius a Lleida. Tot i això, l'Executiu català va negar en tot moment que s'estigués valorant aquesta possibilitat, posició en la que avui s'ha reafirmat.

Alerta a hospitals i residències

Juntament amb l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat públicament que aquelles persones que notin símptomes lleus de coronavirus a la regió acudeixin al seu CAP i no a les urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova per evitar col·lapsar-les. Responsables de l'hospital, on s'han muntat diverses carpes per ampliar l'espai, alertaven aquesta tarda que ja s'ha emplenat gairebé tota la planta d'ingressos destinada a pacients de covid.

"Cal preparar-nos bé a nivell assistencial", ha defensat la consellera, davant l'augment d'ingressats. El 22 de juny hi havia 6 persones a planta i 4 a la UCI. Avui, n'hi ha 21 a planta i 6 a la UCI, segons dades de la conselleria. Això vol dir que les persones ingressades a l'hospital de Lleida s'han triplicat en els últims deu dies.

Més proves i més positius

La consellera ha assegurat que la majoria dels casos detectats són lleus o asimptomàtics i que s'estan podent seguir correctament les cadenes de transmissió. El nombre de proves realitzades ha augmentat, però també ho ha fet el % de positius que es detecten. "Ens fa pensar que la situació epidemiològica està en creixement", ha dit Vergés, que diu no estar preocupada pels brots en si sinó pel volum que puguin tenir.

Salut també ha identificat la protecció de persones vulnerables -especialment, els residents de geriàtrics i el personal sanitari- com a un dels objectiu principals, a més de demanar a la població que redueixi els contactes socials. 

Carpes per alleugerir les urgències

L'aclalde de Lleida ha aprofitat també per fer una crida perquè no es desplacin més persones per treballar al sector agroalimentari de Lleida. "El sector no necessita més braços", ha sentenciat, després d'explicar que aquest nit l'Ajuntament ha assumit l'acollida de 260 persones "no tenien feina, ni lloc on anar, i en molts casos no tenien ni tan sols papers".

El gerent de l'ICS a Lleida, Ramon Sentís, ha explicat que les carpes instal·lades a l'exterior de l'Arnau de Vilanova són per reduir la pressió a l'entrada de les urgències de l'hospital i per millorar el triatge dels pacients amb covid, que permetrà preservar els circuits adients dins del centre. "La gran diferència és que les urgències durant el confinament no havien d'atendre altres patologies, només covid, però ara han de conviure", ha explicat Sentís