Veus d'alerta des de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida pel rebrot de casos de coronavirus de les últimes setmanes. "Tenim la planta de covid gairebé plena", ha avisat l'internista responsable d'aquesta planta de l'hospital públic de la capital del Segrià, Jose Luís Morales-Rull.

En una entrevista al Tot es mou de TV3, el doctor ha assegurat que la situació els "recorda totalment el mes de març", quan es van viure els dies pic de la pandèmia. Ara mateix, hi ha una mitjana de dos nous ingressos al dia per coronavirus i Morales-Rull ha avisat que els casos asimptomàtics poden començar a mostrar símptomes en el termini d'una setmana, cosa que no dibuixa una perspectiva de millora.

Sobre la instal·lació d'un hospital de campanya a les portes del centre, el metge ha explicat que tenen "poca capacitat" i que aquesta ampliació podria ser necessària en el cas que s'hagi de fer front a més ingressos per coronavirus. Tot i això, ha aclarit que, a diferència del març, "ara no estem sobrepassats", de manera que es poden atendre els casos "amb més cura" i no hi ha tants ingressos a la UCI. 

Morales-Rull ha situat els focus de contagi a les indústries càrniques i de la fruita. "Ara parlem de focus de contagi en lloc de brot, perquè el brot el tenim des de fa dies", ha apuntat.

Vuit brots a Lleida

La incidència de casos a Lleida aquesta setmana s'ha doblat respecte la passada. A la demarcació de Lleida, Salut està fent el seguiment de vuit brots (set a Ponent i un al Pirineu). Se supervisen brots en un edifici del centre històric de la capital, en un alberg, en tres empreses fructícoles i en una empresa agroalimentària de la comarca de la Segarra.

Pel que fa a la residència privada Castrillón de Lleida en què es van detectar 18 positius —13 residents i 5 treballadors—, Salut dona el brot per "controlat". El mateix passa amb el brot de la Vall d'Aran en què es van detectar 8 positius que van compartir una barbacoa, però que també es dona per controlat, després d'haver fet PCR a la resta de participants a la festa.

No es contempla confinament selectiu

Des del Departament de Salut, la consellera Alba Vergés assegurava aquest matí que no contemplen, per ara, el confinament selectiu per controlar els brots de la capital del Segrià. Ho ha dit després que aquest dijous el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, indiqués que el Govern s'estaria plantejant confinaments selectius a Lleida per delimitar alguns dels brots detectats.

El Departament no contempla el desconfinament selectiu, però sí que reclama als ciutadans que abaixin el ritme i ajornin totes aquelles activitats que no siguin imprescindibles.