La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que el seu departament no es planteja els confinaments selectius. La consellera ha fet aquestes declaracions a Catalunya Ràdio després que aquest dijous el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, indiqués que el Govern s'estaria plantejant confinaments selectius a Lleida per delimitar alguns dels brots detectats en aquesta regió.

"Em consta que la Generalitat ho està considerant. S'ha d'aplicar amb molt de compte, però en la situació actual és millor sobreactuar que quedar-se curt: em consta que ho estan valorant", va afirmar Simón al mateix temps que va recomanar "pensar-se dues vegades les accions dures que prenguin".

La consellera ha subratllat que "de moment" no es plantegen els confinaments selectius, però tampoc ho ha descartat rotundament. A més a més, ha aclarit que el cas de l'Alberg Jericó de Lleida, on s'han detectat nou casos i es demana que la gent no entri ni surti de l'edifici, no és el mateix. 

La incidència de casos a Lleida s'ha doblat

El Departament no planteja el confinament selectiu, però sí que reclama als ciutadans que abaixin el ritme i ajornin totes aquelles activitats que no siguin imprescindibles. Vergés ha indicat que la incidència de casos a Lleida aquesta setmana s'ha doblat respecte a la passada, però ha explicat que la major part de la mobilitat es dona dintre de la zona on estan augmentant els positius.

També ha aprofitat per reclamar als habitants de la Franja que vagin al seu hospital de referència, el de Barbastre, per poder destensionar l'Arnau de Vilanova. Així mateix, a partir d'ara es vigilarà especialment el col·lectiu de persones grans i vulnerables.

Volum de casos importants

Vergés ha reconegut que el volum de casos comença a ser important, i també algunes entrades a l'hospital i a les UCI. "Això ens fa pensar que hem d'actuar i que hem de donar aquest missatge, que això no és cap broma", ha afegit la consellera, que ha apuntat que els brots no preocupen, però sí el fet que creixi el volum de casos i que això faci que alguns es puguin escapar, cosa que implica transmissió comunitària i complexitat. La setmana passada la incidència va ser de 167 casos, i aquesta és de 325, el doble. A més, augmenten les hospitalitzacions. "El virus s'està transmetent, volem realment doblegar aquesta corba de Lleida", ha insistit.

En aquest sentit, ha assenyalat que el paper més important el té la ciutadania, que "s'ho ha de prendre molt seriosament". "Ja hem vist que en una setmana o dues et pot canviar el panorama i pot fer estralls", ha avisat.

També s'està prestant especial atenció a persones grans i vulnerables, les que viuen a casa i les de les residències. Ha explicat que s'implementaran mesures de control, com ara visites, i que s'haurà de vigilar molt la simptomatologia i els professionals.

La mascareta i la distància

La consellera no ha volgut acabar sense recordar la importància de respectar totes les mesures de seguretat recomanades. "El que no pot ser és que ens abaixem la mascareta per parlar quan ens trobem algú pel carrer, quan precisament és més necessària", ha subratllat Vergés, i també ha insistit en la distància i la higiene de mans.