Roger Español ha defensat la seva innocència aquest divendres al matí davant el Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona, que l'havia citat en qualitat d'investigat i víctima pels fets ocorreguts durant el referèndum de l'1-O. "La meva intenció era obstaculitzar el pas de la policia. En cap moment vaig voler lesionar ningú", ha explicat l'home al magistrat, en ser preguntat per unes imatges on se'l veu llançant una tanca metàl·lica contra els agents del Cos Nacional de Policia (CNP) que van intervenir per impedir el referèndum a l'escola Ramon Llull de Barcelona.

El jutge que investiga les càrregues de l'1-O va decidir citar Español el passat setembre per un possible delicte d'atemptat contra l'autoritat. Segons argumenta l'advocat dels agents implicats, Antonio Suárez-Valdés, l'home que va perdre un ull per una pilota de goma va "agredir" i "llançar tanques" de forma expressa contra la policia espanyola, diversos agents de la qual van resultar "ferits lleus" durant l'1-O.

Español s'ha presentat davant el magistrat sobre les deu del matí d'aquest divendres i s'ha acollit al seu dret a negar-se a respondre les preguntes de l'advocat que representa els policies. "Qui calla consent. Encara no hem trobat un testimoni inequívoc de que la ferida hagi estat produïda per una pilota del CNP", assenyalava Suárez-Valdés, després d'escoltar la declaració de l'investigat i víctima.

Roger Español

Pel lletrat dels agents, les acusacions d'encobriment del escopeter -en les que aquest matí s'ha reiterat el tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens- només tenen l'objectiu de "muntar una causa contra la policia per continuar avivant l'odi que es fomenta des de la Generalitat". Una de les hipòtesis amb les que treballa el jutge és precisament aquesta, que la ferida no fos produïda per una pilota de goma i que tot formi part d'un muntatge, motiu pel qual a l'investigat se l'hi ha preguntat "si va cobrar per l'1-O".

Davant el titular del Jutjat d'Instrucció 7 també hi passaran durant aquest divendres els cinc escopeters i els cinc escuders entre els quals es trobaria l'agent de la policia espanyola que presumptament va disparar el projectil que va fer perdre l'ull a Español. "Malgrat els impediments, continuem treballant per poder identificar el policia. Si no el tenim a hores d'ara és perquè no anava identificat per davant i darrere", ha explicat Andrés Garcia Berrio, advocat del centre Irídia, que porta la defensa de l'investigat.

President Quim Torra consellera Laura Borràs

Español ha rebut el suport de més d'un centenar de persones que s'han concentrat des de dos quarts de deu del matí a les portes de la Ciutat de la Justícia. Entre els presents hi havia el president Quim Torra i la consellera Laura Borràs i altres personalitats com el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, o el diputat de la CUP Carles Riera.

Sense rastre del tirador

Els nou agents de la policia espanyola que dijous i divendres han declarat com a testimonis pels fets de l'1-O al jutjat d'instrucció 7 de Barcelona han assegurat que ni van veure el policia que va disparar la bala de goma que va provocar la pèrdua de visió d'un ull a Roger Español, ni saben qui va ser, ni estaven a la vorera des d'on s'hauria disparat el tret. Segons ha explica l'ACN, l'advocada Anaïs Franquesa, del Centre per la defensa dels Drets Humans Irídia, ha criticat que "el paper del ministeri fiscal ha estat única i exclusivament a dirigir l'acusació contra Roger Español, en cap cas ha fet preguntes dirigides a saber qui el va disparar". Per l'advocada de l'acusació popular que exerceix l'Ajuntament de Barcelona, Laia Serra, "hi ha un consens total en que tots han manifestat que no hi va haver una indagació exhaustiva del que va passar l'1 d'octubre ni tampoc amb Roger Español.

Franquesa ha indicat que els policies coincideixen amb que només actuen després de rebre ordres i en la seva insistència en "un discurs molt repetit d'odi extrem i hostilitat". Serra ha explicat que "a l'hora d'entregar les armes, fer el recompte de municions, indagar què havia passat, no hi va haver una indagació exhaustiva, i a posteriori tampoc s'ha fet la indagació".