El món està en plena emergència climàtica i cada cop seran més habituals les sequeres extremes com la que hem viscut aquest estiu. És per això que científics d’arreu del món s’afanyen a buscar alternatives que permetin obtenir més aigua pel nostre dia a dia. I això és el que ha fet un projecte amb segell canari que ha creat un nou invent revolucionari que aconsegueix aigua dels núvols sense necessitat que plogui

 

Es tracta de Life Nieblas, una iniciativa finançada per la Unió Europa que recull l’aigua que els núvols agafen del mar i que viatja per l’aire. Per fer-ho, s’han instal·lat uns recol·lectors que se situen en zones on hi ha vent i núvols baixos. Aquestes estructures tenen una malla capaç de retenir les gotes que el vent empeny amb la boira. Aleshores, aquesta aigua cau a uns dipositis que hi ha a sota i produeix aigua apta per regar i per al consum humà. 

life nieblas
Les malles dels recolectors / Life Nieblas

Es tracta, doncs, d’una tecnologia ben senzilla i poc costosa que, tot i que encarà està en desenvolupament, promet. A la prova que s’ha fet a Gran Canària s’han obtingut més de 50.000 litres en dos anys amb 15 recol·lectors, capaços de mantenir uns 6.000 arbres fruiters. Ara, els investigadors estudien millores en la tècnica, però no descarten que aviat es pugui utilitzar en més indrets. 

life nieblas
El projecte Life Nieblas

Una altra solució a la sequera, sota els nostres peus

Però aquest no és l’únic mètode que s’està investigant per lluitar contra la sequera. N’hi ha un altre que està sota els nostres peus: els aqüífers subterranis. Catalunya és un indret que disposa d'abundants reserves d’aigua al subsol a causa de les característiques geològiques del terra, que afavoreix la filtració de l'aigua de pluja. Per tant, amb una adequada planificació, es poden fer bones captacions.

Tal com ha explicat aquest mateix diari, el recurs existeix, però l’aprofitament ha de planificar-se amb seny evitar situacions de sobreexplotació com a les zones de Llevant i l'Orient andalús. Els recursos s'han d'extreure a un ritme que permeti la seva renovació. La solució, per tant, no és una explotació intensiva: és una anàlisi conscienciosa dels aqüífers disponibles i una política de protecció que els converteixi no en recurs d'abastament quotidià, però sí en reserva estratègica per a situacions d'emergència.