Les patronals territorials de l'hostaleria catalana s'han unit per demanar al Departament d'Empresa i Coneixement que s'aixequi el confinament perimetral de cap de setmana per salvar el pont de la Puríssima. El document de treball dels gremis concentra les propostes que els restauradors han fet des de l'obertura dels negocis a principis de setmana passada.

Així, exigeix que s'avanci a aquest divendres la fase dos i es permeti més mobilitat geogràfica amb urgència abans del 7 de desembre, data en què el Govern permetrà els desplaçaments entre municipis.

Una altra de les peticions del text és poder ampliar l'horari d'obertura dels establiments fins a la mitjanit a partir del 4 de desembre i que es permeti el servei a les barres, sempre que es puguin mantenir la distància. A més, els restauradors demanen que s'elimini la distància d'un metre entre persones que mengen a la mateixa taula i que es permeti que ampliar el nombre de comensals a 10.

Restriccions actuals 

Els bars i restaurants van poder tornar a obrir a principis de la setmana passada, després de més d'un mes forçats a tancar. El sector denuncia que està en una situació precària i que les mesures actuals fan els negocis inviables. Per aquesta raó, demana al Govern que flexibilitzi les restriccions actuals. 

Recordem que les mesures actuals en bars i restaurants són les següents:

  • El consum sempre s’ha de fer a la taula, mai a la barra ni, en general, drets.
  • Grups de clients de com a màxim 4 persones, amb l’excepció de persones convivents al mateix domicili.
  • Distància mínima de dos metres entre comensals de taules diferents.
  • Distància d’un metre entre persones d’una mateixa taula, excepte si són convivents.
  • Per tal que les terrasses puguin tenir la consideració d’espai a l’aire lliure es requereix sempre que hi hagi almenys dos costats lliures sense tancament, especialment si hi ha un sostre o tancament superior. En el cas de paravents, tancaments laterals o similars en més de dos costats, la terrassa no podrà tenir la consideració d’espai a l’aire lliure i per tant li seran d’aplicació les limitacions i condicionants dels espais tancats o interiors (aforament més reduït i prohibició de fumar, per exemple). 
  • Als espais interiors és d’aplicació la limitació d’aforament, que actualment és del 30%. Aquest valor pot anar evolucionant al llarg dels diferents nivells del pla de desescalada.
  • A més, als espais interiors i tancats, l'obertura està condicionada a garantir una bona ventilació per evitar els contagis. S’ha de mantenir la ventilació durant tot el període d’obertura al públic de l’establiment o local. La ventilació pot ser natural, de finestres i portes, o amb sistemes de ventilació mecànica.
  • Els elements de ventilació no substitueixen les altres mesures preventives d’obligat compliment: el manteniment de la distància de seguretat entre persones, l’ús de mascaretes i la neteja i desinfecció de les mans i les superfícies i objectes.

Més controls policials

Mossos d'Esquadra i Policies Locals han reforçat durant aquesta setmana els controls del compliment de les mesures contra la Covid-19 als establiments per ordre del Procicat. Segons fonts d'Interior, aquesta actualització es va realitzar amb participació de la Direcció General de Comerç, que ha comunicat l’actualització del Pla al Gremi de Restauració.

Amb tot això, els propietaris dels establiments demanen als clients aplicar les mesures diligentment per evitar penalitzacions.