El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, sempre parla clar. Avui ho ha fet a TVE, entrevistat per la periodista Gemma Nierga. Sempre pendents del que acabi dictant el Procicat, Argimon creu que "les trobades podran ser de deu persones a partir del 21 de desembre". Sobre la naturalesa dels grups bombolla, poden anar de dues a com a màxim tres. Malgrat tot, no nega l'evidència: "El Nadal s'hauria d'evitar celebrar-lo". Però també es mostra confiat si tothom segueix les mesures marcades.

Un dels plantejaments que moltes famílies es fan per reunir-se és fer-se un test d'antígens per cada membre que vingui a dinar el 25 o 26 de desembre. Argimon alerta que aquesta no és la gran solució: "Encara que surtin negatius, hem de mantenir una certa seguretat. Hi poden haver falsos negatius o algú pot estar incubant la malaltia. Per tant hi ha una certa falsa seguretat".

Alerta aquest desembre

Amb la situació actual, Argimon avança un escenari que pot ser negatiu si la tendència i l'esforç col·lectiu no continuen com ara: "Finals de desembre o principis de gener poden ser complicats". I no nega la seva por: "Entenc que la gent necessita sortir, però estic preocupat: tenim el pont del 6 i el 8, ve Nadal". De moment, però, es manté la fase 2 de la desescalada a partir de dilluns vinent.

L'objectiu des de Salut és passar, com sigui, el fred: "La nostra fita és arribar al gener i febrer amb unes bones dades. No ho sabem, però és possible que el coronavirus ens comporti una tercera onada amb la interacció social o el fred, que és un bon caldo de cultiu... Hem d'aprofitar el moment actual, en què estem de baixada, i aconseguir els millors indicadors possibles. Passar l'hivern i entrar en el període de vacunació". Cal recordar que les darreres dades mantenen la tendència a la baixa tot i que augmenta el nombre de malalts ingressats en 70.

Què faran les farmàcies?

Argimon també ha donat alguns detalls derivats de la situació actual del coronavirus però que no van lligats al Nadal ni a les festes. A tall d'exemple, el paper de les farmàcies. El Col·legi de Farmacèutics assegura que estan preparats per poder fer tests d'antígens a la població, però el secretari de Salut Pública hi posa un però: "Els frotis generen aerosols, no és el millor lloc fer-ho, a les farmàcies, però les que vulguin fer-ho, que ho facin. El que sí que es planteja són carpes al costat".

Pel que fa a l'impacte de la Covid a les escoles, la satisfacció d'Argimon és plena: "El virus entra per la comunitat i precisament les escoles ho són, s'ha de tenir una certa protecció amb els nens. Espero que pel tercer trimestre puguem tenir aules sense mascareta". En termes generals, s'ha aconseguit aïllar grups amb perill de positius però no tancar escoles gràcies als cribatges massius.