El Govern de la Generalitat ha advertit que la situació provocada per la segona onada del coronavirus és "extremadament greu, crítica", per la qual cosa ha aprovat un seguit de noves restriccions, entre les quals figuren el "tancament perimetral de Catalunya per 15 dies, amb un confinament municipal els caps de setmana". El vicepresident, Pere Aragonès, ha advertit en la roda de premsa en què ha anunciat aquestes mesures que cal una "aturada social" i ha anunciat nous ajuts per compensar els sectors afectats per les restriccions.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha concretat les noves limitacions aprovades pel Govern en la reunió extraordinària d'aquest dijous, començant per les restriccions d’entrada i sortida de persones del territori de Catalunya durant 15 dies, així com per a “l’entrada i sortida de cada terme municipal, des de les 6.00 hores de divendres fins a les 6.00 hores de dilluns". En els dos casos es mantenen les excepcions, motivades per aquells desplaçaments que estiguin justificats, com assistència a centres sanitaris, raons de tipus laboral, per acudir a centres educatius o tenir cura de persones dependents.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que Mossos i Policia Municipal s'encarregaran d'evitar la sortida massiva, especialment de Barcelona, aquest cap de setmana. El tancament perimetral municipal de cap de setmana, enllaçarà amb el confinament nocturn, segons ha admès. Per tant, el confinament de cap de setmana en realitat començarà dijous a les 22 hores.

Prohibides les reunions de més de 6 persones

El Govern demana també limitar al màxim els desplaçaments personals fora del domicili, així com la circulació per les vies d’ús públic, i basar els desplaçaments en la "bombolla de convivència", és a dir, el grup de persones que conviuen sota el mateix sostre, el qual pot incloure persones cuidadores.

Es prohibeixen les reunions o trobades de més de sis persones, llevat que pertanyin a la mateixa bombolla de convivència o àmbit laboral. Aquesta limitació no s'aplica al dret de manifestació i participació política, en les condicions que determinin les autoritats.

En canvi, entre les mesures que ha enumerat Budó, es permeten els desplaçaments dins de la mateixa comarca motivats per visitar cementiris el dia 1 de novembre —i el 31 d'octubre, per evitar aglomeracions— o dedicats a activitats esportives individuals a l'aire lliure entre municipis limítrofes, competicions esportives autoritzades o desplaçaments de persones amb permís penitenciari.

Reunio govern coronavirus Ruben Moreno

El Govern s'ha reunit avui de manera extraordinària / Ruben Moreno

El vicepresident ha recordat que s'han registrat més de 30.000 nous casos de coronavirus aquesta setmana i que, malgrat que en la ràtio de transmissió hi ha indicis de moderació, segueix creixent. "La força amb què ha entrat la segona onada obliga a noves mesures. Hem d'actuar amb molta més contundència per superar la situació crítica que estem vivint", ha argumentat.

Per aquesta raó, ha explicat que el Govern esgotarà tots els instruments que els atorga l'estat d'alarma dictat per l'executiu espanyol. Ha assegurat que el confinament de Catalunya i el de cap de setmana són una sola mesura i, per tant, compleixen l'obligació de tenir una durada mínima de quinze dies que imposa el Govern. 

 

Centres comercials

En el cas del comerç, es tanquen al públic tots els centres i recintes comercials. Els establiments que es trobin dins dels centres comercials només podran obrir si estan dedicats exclusivament a productes essencials, com alimentació, begudes, productes higiènics. També podran obrir els locals que estiguin dins d'un centre comercial però amb accés des de l'exterior i una superfície de venda igual o inferior a 800 metres quadrats.

En el cas dels locals de comerç al detall, queda condicionat al fet que tinguin una superfície igual o inferior als 800 m2 —en cas contrari han d'acotar l'espai obert al públic a aquest espai màxim— i reduir a un 30% l'aforament. Els que es dediquen a alimentació, begudes, productes higiènics, o serveis essencials com farmàcia, ortopèdia, òptiques, centres de veterinària, concessionaris d'automòbils i centres de jardineria, podran mantenir-se oberts sigui quina sigui la seva superfície. També les perruqueries.

Els serveis de restauració seran exclusivament d'entrega a domicili o recollida a l'establiment, tret dels hotels i establiments turístics i en centres sanitaris i sociosanitaris o destinats a treballadors.

Cerimònies i teletreball

Els actes religiosos cerimònies civils, inclosos casaments i cerimònies fúnebres, hauran de limitar l'assistència al 30% de l'aforament. 

Els centres de treball, públics i privats, hauran de limitar al màxim la mobilitat dels treballadors, adaptant les mesures tècniques necessàries, i es recomana el teletreball.

El transport públic mantindrà l'oferta al 100%, encara que hi hagi un descens de la demanda.

Cultura i ensenyament

Se suspèn l’obertura al públic de les activitats culturals, arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes, auditoris o similars, tant en recintes tancats com a l’aire lliure en els espais especialment habilitats. Els arxius, museus, sales d'exposicions i galeries d'art es mantindran oberts limitant l'aforament al 33% i en el cas de les biblioteques només per recollir documents reservats al préstec.  

Pel que fa a l'ensenyament, es redueix l'assistència per a cicles postobligatoris, i per tant, totes les activitats que sigui possible es faran telemàticament en el cas de batxillerat, els cicles formatius de grau mitjà i grau superior, mentre que a les universitats seguiran amb les activitats virtuals, tret de pràctiques i avaluacions.

Se suspenen les activitats de lleure infantil i juvenil així com l'esport escolar i activitats extraescolars fora de l'horari lectiu dins o fora del centre educatiu. S'exceptuen les activitats organitzades i promogudes pels centres, les associacions de pares i mares o les seccions esportives que estiguin previstes en la programació general anual quan es realitzin en el centre educatiu.

S'ha suspès l'obertura al públic d'instal·lacions i equipaments esportius, tret dels centres de tecnificació, així com instal·lacions i equipaments que hagin d'acollir entrenaments i competició professionals estatals o internacionals. S'ajornen totes les competicions esportives, excepte les oficials d'àmbit estatal i internacional i professionals, que s'han de celebrar sempre sense assistència de públic.

Els parcs i jardins de titularitat pública i les àrees de joc infantil podran mantenir-se oberts amb les pautes fixades pel Procicat i fins a les 20h.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que la situació és extremadament greu i cal aplanar la corba. "Tenim unes xifres insostenibles, amb més de 5.000 contagis diaris. El nostre sistema de salut no aguantarà gaire més", ha alertat. Les projeccions del Govern apunten que en menys d'un mes es podria arribar a més de 1.500 pacients Covid a les UCI, que és el pic al qual es va arribar el mes de març.

Vergés ha demanat reduir la mobilitat social, sortir només quan sigui estrictament necessari; ha advertit que cal abaixar la taxa de transmissió per sota d'1.

A la imatge principal: control dels Mossos al tancament perimetral del Segrià / ACN