Canvis en les condicions dels abonaments gratuïts de Mitjana distància. El Ministeri de Transports modificarà a partir d'aquest dimecres les condicions dels abonaments després que hagi detectat que alguns usuaris reserven plaça, però després no viatgen. Així, Renfe confiscarà la fiança de 20 euros pagada en sol·licitar l'abonament i anul·larà els títols de transport a les persones que, almenys en tres ocasions, no hagin cancel·lat a reserva amb dues hores d'antelació si finalment no agafen el tren.

Els usuaris de Mitjana distància sancionats no podran sol·licitar l'abonament de nou fins al cap de 30 dies. Les noves condicions que entraran en vigor aquest dimecres 7 de desembre també limiten a un màxim de quatre viatges diaris per abonament i no permetran reservar plaça en trens amb el mateix origen i destí en un període de temps concret. Renfe enviarà un avís als usuaris que utilitzen de manera irregular els abonaments de Mitjana distància abans que se'ls retiri.

Ús més gran de la Mitjana distància

Les noves condicions tenen per objectiu promoure el bon ús dels abonaments, segons el Ministeri de Transports. Igualment, i per facilitar un ús més gran dels combois de Mitjana distància, en determinats trens, amb reserva de plaça i alta demanda, Renfe podrà establir un contingent de places dempeus, és a dir, sense plaça reservada, que no superarà el 10% de les places ofertes amb reserva de plaça, informant d'aquesta condició de viatge als viatgers. En aquests trens d'alta demanda no estarà disponible la selecció de seient.

En el conjunt de l'Espanya, Renfe ha expedit 2,2 milions d'abonaments gratuïts de Rodalies i Mitjana distància en tres mesos. Del total de títols multiviatge gratuïts expedits, 1,6 milions (71%) corresponen a abonaments per a viatjar en els diferents nuclis de Rodalies, mentre que els 627.000 abonaments restants (29%) són per a trajectes de Mitjana distància.

A Catalunya, i fins al 28 de novembre, Renfe ha expedit més de 678.000 abonaments gratuïts de Rodalies i Mitjana distància des que es van posar a disposició de la ciutadania el 24 d'agost passat, després de la mesura implantada pel govern espanyol. Del total de títols, més de 569.000 corresponen a Rodalies i 109.000 són per als trajectes de Mitjana distància. Aquestes xifres suposen que el 17,5% de la població activa de Catalunya ha adquirit l'abonament gratuït.