El govern espanyol ha decidit mantenir la gratuïtat del transport en trens de Rodalies i Mitja Distància pels passatgers recurrents durant el 2023. Aquesta mesura, que inicialment anava a acabar-se el 31 de desembre d'aquest any, s'allargarà fins a l'any vinent. Així ho ha anunciat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que ha donat llum verda al projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) pel 2023. Montero ha assenyalat que, a més d'estendre la mesura, la convertirà en una política estructural per fer un seguiment del seu impacte i dels "beneficis sobre la sostenibilitat i la reducció d'emissions contaminants, per incentivar l'ús del transport públic en detriment del vehicle privat". En aquest sentit, des del govern espanyol han explicat que els pressupostos pel 2023 inclouran una partida de 700 milions d'euros pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el que suposarà un increment del 41,2% respecte a l'any passat. El PSOE i Unides Podem han aprovat els PGE "més expansius de la democràcia espanyola", amb més de 198.000 milions d'euros de sostre de despesa, que incorporaran l'augment salarial dels funcionaris, l'actualització de les pensions, més despesa sanitària i noves ajudes a les famílies i persones a l'atur.

De fet, Renfe ha emès prop de 500.000 abonaments gratuïts de Rodalies i Mitja Distància a Catalunya en el primer mes de bonificació del transport. L'operador ferroviari ha explicat aquesta setmana que del total de títols gratuïts expedits, el 83,5% corresponen a abonaments per viatjar a Rodalies, mentre que la resta és per a regionals. A més dels bons gratuïts, Renfe ha venut prop de 6.000 títols amb descomptes del 50% d'Avant per utilitzar els serveis de mitja distància d'alta velocitat fins al 31 de gener del 2023.

 

Fiança de 10 euros

La rebaixa de les tarifes del transport públic, que inclou la gratuïtat dels abonaments de Rodalies i Mitja Distància, va entrar en vigor el passat 1 de setembre. Per accedir a aquests descomptes cal un registre previ o bé a Renfe.com o bé a través de la seva app, des d’on es diposita una fiança de 10 euros en el cas de Rodalies i de 20 euros pels trens de Mitja Distància. El dipòsit abonat es retornarà si a finals del mes de desembre s'han fet un mínim de quatre viatges mensuals, és a dir, 16 en total. En cas de no complir-se aquesta condició, la fiança no serà retornada. Es recomana pagar la fiança amb targeta bancària, per facilitar el reemborsament de manera automàtica. En cas que la fiança es dipositi en metàl·lic, la devolució haurà de sol·licitar-se a les taquilles, oficines d'atenció al client o a altres serveis de postvenda de Renfe.