Tot a punt per a la 14a edició del Gran Recapte d’Aliments, una de les fites solidàries més importants que se celebren a Catalunya i que es durà terme entre el 25 de novembre i el 6 de desembre. La gran novetat d’enguany, tal com s'ha explicat en la presentació d'aquest dimarts a la seu del Banc dels Aliments, serà el retorn de la recollida física d’aliments amb presència de voluntariat als establiments, que hi seran els dies 25 i 26 de novembre. D'aquesta manera, el Gran Recapte adopta un format mixt, pel qual se simultaniejaran les donacions físiques amb donacions monetàries, i cadascuna de les cadenes de distribució ha optat per un format o l'altre. Enguany, l'entitat espera recollir aliments per valor de set milions d’euros, el que equivaldria a la quantitat més alta mai recollida i que es va assolir el 2020 amb motiu de la pandèmia. El Banc demana a la gent que doni “més” que altres anys i alerta que el dret a l’alimentació del 20% més pobre de la població no està garantit pel 2023, i per això esperen comptar amb la col·laboració de 18.000 voluntaris.

El Gran Recapte busca 18.000 voluntaris

El Gran Recapte és una campanya solidària cabdal per a poder garantir una distribució regular i sostinguda en el temps de productes bàsics. Els 3,6 milions d’euros aconseguits durant l'edició del 2021 van permetre adquirir aliments com oli, llet i conserves, però també d'altres amb un alt valor nutritiu com peix, carn i ous. Amb el retorn de la recollida física, el voluntariat torna a ser clau, per assistir els 1.800 punts de recollida de tot el territori. "Sense els voluntaris i les voluntàries el Gran Recapte no seria factible", han recordat des de l'organització, és per això que des dels quatre Bancs dels Aliments catalans es torna a fer una crida a la ciutadania perquè col·labori de nou i faci possible aquesta fita. La plana web www.granrecapte.com ja està operativa i les persones interessades ja poden registrar-se com per a fer tasques de voluntariat i coordinació. Per a la present edició, la xifra de persones voluntàries necessària ascendeix a 18.000 persones.

A les portes de la crisi

Els Bancs dels Aliments estan passant per un moment molt complicat, a causa de l’actual context d’inflació. Des del passat mes d’abril s’ha reduït en un 12% la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes. I des de l’inici d’aquest 2022, torna a repuntar el nombre de persones ateses, que havia començat a davallar un cop passat el pitjor de la pandèmia. A més, el preu dels aliments s’ha incrementat, de mitjana, un 14,4%, però la pujada de determinats aliments com l’oli de llavors s’enfila fins a un 67% i la llet i els ous vora un 20% (INE). D’altra banda, l’informe dut a terme per la European AntiI Poverty Network, situa Espanya com el quart país europeu amb el risc de pobresa més alt i amb una taxa de pobresa material seriosa que ja supera el 10% de la població.