Amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona aquest dilluns, s'ha promogut i fet viral el hashtag #25NEmComprometo. Diverses personalitats, entre les quals del món polític, han difós a través de Twitter, un vídeo comprometent-se a fer unes accions per tal de lluitar contra la violència masclista. 

La diputada d'ERC Jenn Díaz, que va anunciar en un ple del Parlament que havia patit violència de gènere, ha exposat que es compromet a "combatre el masclisme a les institucions, a la meva vida personal, i des de la cultura". Díaz va explicar en una entrevista a ElNacional.cat que "era conscient que hi havia un abús de poder, però estava enamorada". Assegura que "volia reivindicar molt que la figura de la víctima és difusa i no té perfil concret".

"Em comprometo a parlar de violència psicològica, denunciar-la, fer d'altaveu d'altres dones que l'han patida, creure-les i ser al seu costat", ha piulat l'exdiputada de la CUP Mireia Boya. "I a lluitar contra la impunitat dels que l'exerceixen directa o indirectament", ha afegit.  La cupaire va anunciar aquest mateix any una agressió psicològica d'un company de la formació i va dimitir del secretariat nacional del partit.

L'exdiputada al Congrés pels Comuns Marta Sibina exposa que es compromet a "no callar ni una vegada davant una agressió masclista" i explica que "fa un mes en vaig rebre una i no vaig dir res per no perjudicar la campanya del 10-N". Sibina ha dit ara que es penedeix de no haver-ho fet públic i replica que "agafo el compromís de no fer silenci mai més".

La diputada de Junts per Catalunya Aurora Madaula ha comentat a les xarxes que es compromet "a seguir lluitant per a la total erradicació de les violències masclistes, a cada, al carrer i a la política". I ha afegit que "ens volem vives, lliures i segures. Ens sabem sabies, fortes i dignes".

I els homes, a què es comprometen?

Però per erradicar la violència masclista no n'hi ha prou amb el compromís de les dones, sinó que cal també el compromís de l'altra part de la societat: els homes. Precisament per això alguns han decidit anunciar a través de les xarxes el seu compromís.

"Em comprometo a no callar ni mirar cap a una altra banda davant d'actituds masclistes. A treballar per la necessària feminització de la política. A combatre els tics patriarcals, propis i aliens, que són germen d’una violència estructural envers les dones", ha exposat el diputat al Congrés dels Comuns Jaume Asens. 

Per altra banda, l'ex-tercer tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Badalona per Guanyem Badalona en Comú José Téllez ha detallat que es compromet a "no fer bromes sexistes amb altres homes, i a expulsar del WhatsApp aquell que envien acudits masclistes o vídeos porno que humilien dones". Per altra banda, també ha exposat que "em comprometo a sempre creure, escoltar i atendre com es deu a qualsevol dona que denunciï patir violència masclista".

L'exdiputat de la CUP David Fernández ha insistit que es compromet "que no sigui un dia l'any ni un titular fugisser ni una estadística fosca. Que cada dia sigui 25-N". A més, ha posat èmfasi en el fet de "rebutjar cada violència masclista, renunciar a privilegis i treballar noves masculinitats".

L'exlíder de Podem a Catalunya Albano Dante Fachín ha exposat que es compromet "a seguir parant atenció al meu comportament en espais de debat i no fer servir el masclisme que interromp, monopolitza i no deixa espais d'expressió a les dones. Treure la paraula és masclisme".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat