Entre llàgrimes, la diputada d'ERC Jenn Díaz ha revelat davant del ple del Parlament que fa deu anys va ser víctima de violència masclista. Una declaració que ha deixat glaçat l'hemicicle i que ha dut a la majoria de diputats a aixecar-se dels seus escons i aplaudir-la llargament i amb força, a excepció d'una part important de la bancada de Cs.

"Hola, em dic Jenn Díaz. Fa deu anys vaig patir violència masclista. Física i psicològica. Però no ho explico aquí, en seu parlamentària, com a víctima, sinó com a supervivent", han estat les paraules de Díaz al ple, visiblement afectada. 

Díaz ha explicat aquesta dura experiència mentre es debatia una moció sobre violència masclista presentada per JxCat. El text, que rebutjava pactar amb qui vol reduir la lluita contra aquesta xacra, ha estat aprovat per unanimitat.

Fredor de Ciutadans i rectificació

En acabar de parlar, Díaz ha estat ovacionada, però no de forma unitària per part de tots els seus companys diputats. La major part dels representants de Ciutadans s'han quedat impassibles al seu seient i ni tan sols han aplaudit. La resta de grups, des dels independentistes i comuns fins al PSC i PP, sí que ho han fet.

Del partit taronja, només la diputada Noemí de la Calle, que havia intervingut en el debat, s'ha aixecat i ha aplaudit, a la que l'han seguit alguns diputats més. Cares visibles del partit, però, com Carlos Carrizosa, Sonia Sierra, Lorena Roldán, Susana Beltran o Matías Alonso no s'han mogut.

Més tard, però, ha arribat la rectificació. En una altra intervenció, el diputat de Cs Ignacio Martín Blanco ha donat el seu suport a Díaz. També la líder del grup, Inés Arrimadas, absent de l'hemicicle durant el debat, ha volgut fer un gest de correció i s'ha acostat a la diputada republicana en acabar el ple, acompanyada del diputat Jorge Soler.

Ampli suport a les xarxes

La diputada, però, ha rebut el suport de membres del Govern i de molts diputats i exdiputats del Parlament, també a les xarxes socials.