La suma d'aquesta onada de calor i la prolongada sequera ha dut el Govern a decidir allargar un dia més les mesures temporals extraordinàries davant l'elevat risc d'incendis en algunes zones del país. Segons s'ha publicat al DOGC, les mesures anunciades dilluns es prorroguen fins a les 00.00 hores d'aquest dissabte 26 d'agost, quan inicialment estava previst que fossin efectives fins a les 00.00 hores del divendres. 

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc i es demana a la ciutadania que no freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació. La Direcció General d'Agents Rurals manté vigent el Pla Alfa de nivell 3 per avui a 70 municipis de 13 comarques i manté les restriccions d'accés a 7 espais naturals: Garraf, Montsant, Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb. Mentre duri l’activació, els Agents Rurals es destinen exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforça la vigilància aèria. 

Quines mesures es troben vigents? 

Actualment, entre les mesures implantades per reduir el risc d'incendi hi ha la prohibició d'activitats de lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives en el medi natural. També queden restringides les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta. De la mateixa manera, les activitats de casals de vacances i casals esportius queden restringides al nucli de població del municipi on es realitzen.  

A banda, se suspenen les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals i es limita la circulació motoritzada al medi natural amb l'excepció dels residents o les activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables.

A més, als terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta, als municipis afectats, també s'aplica la prohibició d'encendre foc en tota mena d'espais oberts, en les àrees de descans de la xarxa de carreteres i en les zones recreatives i d'acampades. També es prohibeix l'ús de material pirotècnic, llençar o abandonar objectes de combustió o que puguin provocar un incendi. A més, s'aplica la restricció de l'ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles.