L'Observatori Fabra de Barcelona ha tornat a registrar un altre rècord les darreres hores relacionat amb l'onada de calor: 38,8 graus, la temperatura màxima més alta en un mes d'agost de tota la història des que el 1914 es comencessin a comptabilitzar els valors. El servei de meteorologia de l'observatori ha confirmat a EFE que aquesta màxima es va registrar ahir dimecres i que es tracta de la segona temperatura més alta mai inscrita, només darrere del 6 de juliol del 1982, quan el mercuri va arribar a marcar 39,8 ºC.

Així mateix, ja han pogut confirmar que els 29,4 °C de dimarts nit són la mínima més alta també dels seus 109 anys d'història durant la nit. Una mica més lleugera va ser la mínima de la matinada passada, de dimecres a dijous, amb 26,4 graus, que apunten "és molt alta, però no tan alta com la de la nit anterior". També aquest matí, passades les 10.30 hores, el termòmetre registrava 31,7 graus, una mica menys de 2 graus per sota de dimecres a la mateixa hora (33 graus).

Segons els serveis de meteorologia, i si bé aquest divendres encara persistiran les altes temperatures, avui dijous és l'última jornada del pic de l'onada de calor. Tot i així, un bon nombre de poblacions catalanes superen aquest dijous els 40 graus i a la ciutat de Barcelona segueix el desplegament de fase d'emergència per calor diürna, amb serveis d'emergències per atendre els més vulnerables, tasca en què també col·labora Creu Roja, entre altres entitats. 

Elevat risc d'incendi

D'altra banda, el Govern prorroga un dia més les mesures temporals extraordinàries davant l'elevat risc d'incendis en algunes zones del país atès que fins demà divendres continuaran les temperatures elevades i l'onada de calor. Així, segons s'ha publicat al DOGC, les mesures anunciades dilluns es prorroguen fins a les 00.00 hores d'aquest dissabte 26 d'agost, quan inicialment estava previst que fossin efectives fins a les 00.00 hores del divendres. Les restriccions o limitacions d'activitats afecten els municipis inclosos en el mapa de perill d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es troben en perill molt alt o extrem, així com els que tinguin activat el nivell 3 del Pla Alfa.

Els Agents Rurals fan una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc i es demana a la ciutadania que no freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

Entre les mesures especials hi ha la prohibició d'activitats de lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives en el medi natural. També queden restringides les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta. De la mateixa manera, les activitats de casals de vacances i casals esportius queden restringides al nucli de població del municipi on es realitzen.  

A banda, se suspenen les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals i es limita la circulació motoritzada en el medi natural amb l'excepció dels residents o les activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables.