Les mesures de l'emergència per sequera a l'aqüífer del Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes entren en vigor aquest dimecres, després que hagin estat publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOCG). La decisió es va anunciar la setmana passada, quan el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, va comunicar la situació en què es troben les dues reserves i al necessitat d'imposar mesures d'emergències. És la primera vegada que Catalunya activa l'alerta màxima per una crisi hídrica

Poc després de l'anunci de les mesures, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va aprofitar per remarcar la necessitat d'implementar un règim sancionador per garantir el seguiment de les restriccions d'ús d'aigua davant de la greu sequera que pateix el país. Malgrat que hi ha municipis que consumeixen molta més aigua de l'establerta, no s'han aplicat sancions. Tot plegat es deu al fet que el Parlament va decidir que, per ara, no s'imposaven aquestes mesures sancionadores. Per això el director va subratllar la seva importància: "El problema és que no podem sancionar i això ha permès que s’omplin piscines i es facin plantacions verdes per alguns ajuntaments". 

Les restriccions d'aigües que entren en vigor 

Aquestes severes restriccions afecten un total de 26.000 habitants. La comarca més afectada és la de l'Alt Empordà —amb 22 municipis en emergència: Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. En el cas del pantà de Riudecanyes (al 6%), al Baix Camp els dos municipis afectats són Riudecanyes i Duesaigües. 

Les restriccions que tots aquests ciutadans hauran de complir inclouen una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema. Quedi clar que s'apliquen totes les limitacions de les fases d'alerta i excepcionalitat amb els afegits següents:

  • Supressió del reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
  • Reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i supressió total del reg).
  • Prohibició de l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats).
  • Prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça.
  • Prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.
Mesures escenari d'emergència sequera Catalunya. Laura Cercós
Mesures escenari d'emergència sequera Catalunya / Imatge:  Laura Cercós