Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que l’origen de l’incendi que ha cremat més de 6.000 hectàrees entre la Segarra, la Noguera i l’Urgell podria ser una segadora. El foc va començar de manera accidental en una zona on hi havia maquinària agrícola, i els investigadors analitzen si els treballs de sega podrien haver-lo provocat. Els Mossos d’Esquadra han activat un equip conjunt amb efectius de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), de la Regió Policial Ponent i dels mateixos Agents Rurals per esclarir-ne les causes, com és habitual en aquest tipus d'incendis de gran extensió, on hi ha danys materials —les revisions dels Bombers encara no han acabat, si bé ja s’han trobat cotxes i cases totalment cremats— i també danys personals. La investigació segueix el seu curs i ara per ara, tots els detalls, a l'espera de tancar els atestats, segueixen oberts. No consten, ara per ara, persones investigades.
Dues persones han mort a Coscó, a la Noguera, i dos bombers han resultat ferits lleus durant les tasques d'extinció. Les víctimes mortals són el propietari i un treballador d’una explotació agrícola de la zona, veïns d’Agramunt, de 45 i 32 anys respectivament. Els seus cossos van ser localitzats en un bancal a tocar del cotxe, que va quedar atrapat en un marge. La investigació de la mort d'aquestes dues persones l'ha assumit el cos dels Mossos d'Esquadra. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha suspès l’agenda per traslladar-se fins al centre de comandament de Guissona, des d’on ha demanat, acompanyat de la consellera de l'Interior, Núria Parlon, “molta prudència” davant l’elevat risc d’incendi i ha advertit que “ens hem de mentalitzar que tindrem un estiu complicat”. Illa ha destacat la ràpida propagació del foc —amb velocitats mai vistes fins ara— i ha assegurat que “els focs no són com abans. Van molt ràpids i són molt perillosos. Ni amb tres vegades més de recursos no es poden apagar”.
Segueixen les tasques per apagar el foc
Aquest dimecres al matí, encara una trentena de dotacions terrestres i cinc mitjans aeris han seguit treballant a la zona per assegurar el perímetre, especialment al flanc dret, davant la previsió de tempestes a la tarda. El cap de la intervenció dels Bombers, Albert Castellet, ha avisat que aquesta zona podria afectar la vall del Segre si les condicions empitjoren.
El foc ha obligat a confinar fins a 14.000 persones, i aquest dimarts al vespre es va generar un pirocúmul que va arribar als 14 quilòmetres d’alçada. Es tracta del primer gran incendi de la temporada a Catalunya i el quart més greu del segle pel que fa a superfície cremada. Els pitjors precedents continuen sent els incendis del 2012, amb més de 15.000 hectàrees calcinades i dues víctimes a Portbou, i el de l’Horta de Sant Joan del 2009, en què van morir cinc bombers.
No acostar-se a la zona
Protecció Civil ha enviat un missatge als mòbils per demanar a la ciutadania de la zona que no accedeixi al perímetre dels focs de Torrefeta i Florejacs i de Sanaüja. "Prohibit accedir dins el perímetre de l'incendi i zona cremada fins que les autoritats el donin per extingit", remarca el missatge, que recorda que es manté l'elevat risc d'incendi i de revifades. El foc de Sanaüja està controlat, mentre que el de Torrefeta continua estabilitzat, i els Bombers confien poder-lo controlar aquesta tarda. Tot i això, les autoritats reclamen a la població que s'esperi a l'extinció per evitar riscos innecessaris.