Una de les coses més gratificants que hi ha és potenciar el creixement personal fins a conèixer la millor versió de nosaltres mateixos

Comencem pel principi: què és el creixement personal? Creixem quan som capaços d'aprendre dels nostres actes, dels errors i experiències, que fomenten el desenvolupament personal i milloren la nostra autoestima. Bàsicament, si aconseguim revisar les nostres accions i treure'n conclusions, sentim estar en constant progrés i desenvolupament, més oberts a nous reptes i experiències.

Es tracta de quelcom molt positiu, ja que quan es potencia el creixement personal s'aprèn de totes les situacions i s'obtenen recursos per tal de superar les situacions adverses que apareguin en un futur.

Primer pas: saber exactament el que volem

Abans de conèixer com podem millorar el nostre desenvolupament personal hem de saber què volem i què no volem. No només parlem del que volem tenir o ser en un futur, sinó del dia a dia: potser patim per una feina que no ens omple, o una relació que no ens fa tan feliços com abans. El cas és que ho hem de ponderar tot.

També és rellevant allò que voldríem tenir però no tenim. Una parella, amistats més properes amb les quals establir relacions més fortes o simplement més temps lliure, èxit, diners... Tots aquests factors poden impedir o obstaculitzar el nostre desenvolupament personal i, per tant, els haurem d'analitzar.

pensar unsplash

Home pensant / Unsplash

Segur que, també, hi ha coses al dia a dia que no ens agrada fer. Els motius poden ser que ens sentim massa pressionats, que pensem que no hi ha alternativa o que no tenim força per a canviar-ho, sovint perquè ens comportem de manera molt impulsiva. La clau es troba en identificar tot el que volem deixar de fer perquè, així, sigui més fàcil desfer-nos d'aquests hàbits.

Finalment, si no som el tipus de persona que ens agradaria ser, és on hem de fer autocrítica i reflexionar sobre tot allò que pensem sobre nosaltres mateixos i l'autoimatge que tenim. Es tracta d'identificar les frustracions: potser no ens sentim tan exitosos com voldríem, no ens sentim còmodes amb el nostre físic o sentim que la nostra autoestima és molt baixa.

Cinc claus per treballar el creixement personal

Tots aquests factors són obstacles que ens allunyen de l'objectiu d'aconseguir créixer com a persona. Per tant, és vital identificar-los. Un cop fet, ja podem posar en pràctica les eines que, com expliquen des de TherapyChat, ens poden ajudar a construir la nostra millor versió.

1
Autoconeixement i autoconsciència
Com potenciar el creixement personal per conèixer la nostra millor versió

El primer i més necessari per poder transformar la nostra vida és conèixer-nos a nosaltres mateixos. Hem de ser capaços de veure'ns apartant el que els altres pensen de nosaltres i fins i tot del que nosaltres mateixos pensem de nosaltres. Només així serem capaços d'avaluar els valors, actuacions i la persona que som.

D'aquesta manera, treballant l'autoconeixement, sabrem veure els nostres punts forts i dèbils i conèixer les nostres motivacions i desitjos. Això sí, és important fer-ho sense pressa, prenent el temps que necessitem per posar les prioritats en ordre i establir un full de ruta sobre el que volem aconseguir a la nostra vida.

Això ens ajudarà a tenir una perspectiva més realista de qui som i d'on volem arribar. A més, la nostra intel·ligència emocional també es veurà enfortida.

2
Fora de la zona de confort!
Com potenciar el creixement personal per conèixer la nostra millor versió

Si ens quedem a la nostra zona de confort, no podrem créixer com a persona. 

Però canviar és important i a vegades necessari, encara que en alguns moments l’angoixa ens dissuadeixi de fer-ho. Si volem avançar i créixer haurem de vèncer la incertesa, potenciar la motivació i confiar en les nostres possibilitats. No ho dubtis: venç la teva por al fracàs i les creences que et limiten i ves amb totes les forces pel que vols!

3
Obre't al canvi
Com potenciar el creixement personal per conèixer la nostra millor versió

Com dèiem, el principal problema que podem experimentar quan hem de sortir de la zona de confort és la por, que ens fa creure que ens anirà malament, cosa que de vegades ens acaba paralitzant.

És crucial, per tant, que siguem capaços de substituir aquestes creences limitadores per les que ens potencien. La ment a vegades ens enganya i, de forma instintiva, busca sempre la tranquil·litat. És per això que de vegades els nostres pensaments poden intentar dissuadir-nos quan ens estem enfrontant a un canvi per aconseguir els nostres somnis.

4
Apartar el victimisme
Com potenciar el creixement personal per conèixer la nostra millor versió

Caldrà també que eliminem el victimisme, una actitud molt freqüent en la societat. Probablement, de fet, la visquem sense ser-ne conscients. 

Per tant, hem de deixar de lloc la postura "jo no m'equivoco, són els altres els qui ho fan", i començar a responsabilitzar-nos del que ens passa i depèn de nosaltres. Assumir la nostra part dels problemes serà el que ens permeti acabar de millorar com a persona.

 

5
Elaborar un pla d'acció
Com potenciar el creixement personal per conèixer la nostra millor versió

Finalment, quan comencem a conèixer-nos aprenem a definir els nostres objectius. El més positiu és que ho fem d'una manera realista i ordenada segons les prioritats. Per a aconseguir-ho, tanmateix, haurem de planificar els passos que seguirem per tal de definir la manera de procedir per arribar als objectius. Un cop tinguem clar el que és important pel nostre benestar i felicitat, la clau es troba a planificar els objectius a curt, mitjà i llarg termini

De què serveix transformar-se si després no s'actua per realitzar els canvis que ens proporcionen felicitat?

Imatge principal: felicitat / Unsplash