Parlar de felicitat en aquests temps sembla una utopia per a la majoria de les persones però el cert és que, encara que vivim una etapa molt complicada, podem posar en pràctica certs hàbits que ens poden ajudar a ser una mica més feliços i fer-nos més suportable la situació. Els científics defineixen les persones felices com aquelles que tenen un temperament positiu, amb unes relacions socials sòlides i els recursos per progressar cap a les metes que es proposen.

En un Informe de la felicitat mundial de les Nacions Unides de 2018, que va demanar a les persones de més de 150 països que avaluessin la seva vida en una escala de l'1 al 10, els tres primers van ser Finlàndia, Noruega i Dinamarca, que es van qualificar per sobre de 7,5. Al final som cadascun de nosaltres els que podem posar de la nostra part per trobar-nos una miqueta millor. Els següents són alguns consells útils per posar en pràctica.

Semblant somrientPosar atenció a uns quants aspectes, facilita aconseguir una felicitat més gran

>Els experts diuen que el nostre cervell, des de temps immemorials, ha estat preparat per enfrontar-se als perills que sotjaven als homes prehistòrics, És el que es coneix com a biaix de negativitat, que els mantenia llestos per esquivar els perills. Això significa que estem programats per pensar que una cosa negativa pot succeir-nos i així poder enfrontar-nos-hi. En aquest sentit, podem fer un esforç en intentar apreciar les coses bones que ens succeeixen en el dia a dia, encara que siguin insignificants, o detenir-nos a veure una cosa bonica per a així anul·lar aquest biaix de negativitat. En definitiva, entrenar el nostre cervell per apreciar el positiu.

>Un dels grans problemes a què ens estem enfrontant en aquesta pandèmia, a més de la potencial perillositat de la malaltia, és la restricció de mobilitat i les mesures d'aïllament imposades per contenir el virus, que està provocat una altra pandèmia, aquesta vegada de solitud. Per superar aquest obstacle cal fer un esforç, encara que sigui online o per telèfon, per mantenir el contacte amb els altres, mantenir converses i interessar-se per la vida dels altres.

>Una trampa en la qual solem caure a l'hora de buscar la felicitat és pensar que aquesta ens arribarà quan succeeixin determinades coses o quan acabi una esdeveniment que estem vivint. Però això és com donar una puntada de peu cap a davant a la felicitat. El que cal fer és concentrar-se en el present, mantenir el cervell enfocat en el dia a dia i, com dèiem abans, apreciar tot allò bonic o positiu que hi pot haver en cada jornada.

>És fàcil aixecar la vista i pensar que els altres estan portant una vida molt més feliç que la teva i que ets un desgraciat mentre als altres els va bé. És un pensament recurrent en moltes persones, de fet. Però no es correspon amb la realitat. Ara passa molt més entre adolescents i joves amb les xarxes socials, on famosos i influencers es dediquen a promocionar aspectes de la seva vida que no deixen de ser més que una imatge de cara a la galeria, però que no es té per què correspondre amb la realitat que viuen. Cal concentrar-se en la pròpia vida i, sobretot en el cas dels joves, desconnectar de tant en tant de les xarxes socials.

FamíliaConvé no fixar-se tant en els altres i gaudir de la vida d'un mateix

>I finalment, no s'ha de deixar de banda l'estrès. És inevitable sentir-ho en els temps que ens està tocant viure, però podem dur a terme estratègies que ens ajudin a relaxar-nos. Meditar, fer respiracions, donar-nos passejos per parcs o zones verdes, banys relaxants... de vegades pot fer mandra fer-ho, però donar al nostre organisme la possibilitat de respirar uns minuts i no sentir l'estrès pot ser molt més beneficiós del que pensem.