Sempre s'ha dit que hi ha molts tipus d'intel·ligència. A la lògico-matemàtica, la musical o la espacial s'afegeix la intel·ligència emocional, entre molts altres tipus. En aquest cas, parlem d'aquella que determina les nostres habilitats socials i actitud del dia a dia. Es tracta, bàsicament, d'aquella intel·ligència que ens permet comprendre, gestionar i actuar a partir de la informació que rebem de les emocions.

Quan interactuem amb el nostre entorn experimentem tota mena d'emocions i pensaments. Al parlar de les persones intel·ligents emocionalment ens referim a aquelles que són més sensibles a aquests sentiments i emocions, i que desenvolupen un nivell més gran de sensibilitat i d'empatia a l'hora de tractar als altres.

Saber gestionar les emocions

La veritat és que som més feliços i en pau quan som capaços de gestionar les nostres emocions en comptes de sentir-nos desbordats per aquestes. Un clar exemple és quan ens enfadem i actuem per impuls, dient coses de les quals després ens penedim. En canvi, quan som capaços d’actuar amb serenitat en els moments de tensió i situacions difícils estem demostrant tenir un alt nivell d'aquesta intel·ligència. 

shadow of woman standing and keep her head up posing

Tenim un alt nivell d'intel·ligència emocional quan actuem amb serenitat en els moments de tensió / jcomp

Ens convertim en persones que sabem viure la vida no només des de la perspectiva d'allò que passa cada instant, sinó també entenent que els fets i les accions tenen conseqüències.

Ens ajuda a resoldre conflictes

De la mateixa manera, aquesta intel·ligència pren especial importància quan ens trobem dins d'un conflicte. Un clar exemple es dona a les relacions de parella: la intel·ligència emocional en aquest cas gira al voltant de la capacitat de donar importància al punt de vista propi, però també en saber escoltar el que pensa la parella mitjançant un diàleg sa que no només recau en el llenguatge verbal, sinó també en el to de les paraules i l’expressió corporal.

A vegades, les emocions poden ser molt intenses en moments determinats. En aquests moments, aquesta intel·ligència ens fa ser conscients que l'instant és passatger, cosa que ens facilita viure la realitat des del realisme i a través de l'autocontrol per no deixar-nos endur només pels sentiments.

Sabem que és important, però com podem millorar la intel·ligència emocional? Segons els psicòlegs de la plataforma Therapychat, aquest és el camí.

1
Gaudir de la pròpia companyia
Què és la intel·ligència emocional i com podem potenciar-la

Hem de tenir clar que som l’única persona que està amb nosaltres tot el temps. De la mateixa manera que cuidem als altres, hem d'intentar ser una companyia agradable per a nosaltres mateixos. Això implica ser amables i cuidar la nostra persona. I és que treballar l'autoimatge és fonamental per assolir el benestar.

2
Coherència entre el pensament i l'acció
Què és la intel·ligència emocional i com podem potenciar-la

Quan pensem una cosa, però fem la contrària, sovint ens trobem immersos en una lluita interior. Es tracta d'analitzar per què el pensament i l'acció no van de la mà, i d'introduir petits canvis per tal d'evitar que això passi.

3
Cultivar l'alegria mitjançant la gratitud
Què és la intel·ligència emocional i com podem potenciar-la

És important agrair els petits detalls del dia a dia. Una idea, per exemple, és acabar cada dia escrivint en una llibreta cinc raons per les quals la jornada ha estat positiva: quelcom que hàgim après, bones experiències que hàgim viscut...

4
L'edat és irrellevant
Què és la intel·ligència emocional i com podem potenciar-la

Tant és el moment de la vida en el qual ens trobem, sempre serem a temps d'evolucionar i canviar cap a millor. El problema és que algunes persones es resignen en pensar que és massa tard per modificar la seva manera de ser. La veritat, però, és que ningú aconsegueix canviar si no decideix fer-ho per iniciativa pròpia. Per tant, la decisió és sempre nostra.

 

5
Llegir bons llibres
Què és la intel·ligència emocional i com podem potenciar-la

Llegir les grans històries de la literatura universal també ens permet obtenir informació emocional. Les trames dels personatges protagonistes, encara que en un context de ficció, són un mirall de les situacions que vivim dia a dia i de les quals podem aprendre des de l'empatia del lector.

6
Compartir la vida amb els altres
Què és la intel·ligència emocional i com podem potenciar-la

El nostre entorn és fonamental a la nostra vida i, per tant, és important que no ens tanquem en nosaltres mateixos. És fonamental recordar que l'alegria creix des de l'amistat, i la tristor és més lleu gràcies al suport emocional dels nostres éssers estimats.

7
Prendre la iniciativa
Què és la intel·ligència emocional i com podem potenciar-la

Quan ens trobem a la recerca de la felicitat no hem de posicionar-nos en un rol de passivitat, sinó que hem de ser capaços de sortir de la zona de confort. Cal que posem en pràctica la creativitat de viure escoltant les nostres emocions, però també cercant l'equilibri d'aquesta part amb la de la raó.

8
Confiar en el poder de la paraula
Què és la intel·ligència emocional i com podem potenciar-la

La paraula és el millor vincle de comprensió. Les paraules són excel·lents per expressar el perdó, donar les gràcies, demostrar l'afecte, negociar, arribar a acords i assolir qualsevol propòsit.

En definitiva, la intel·ligència que neix de les emocions pot transformar la nostra vida per sempre. Des d'aquest instant, pots començar a créixer internament, evolucionant com a persona i arribant a un estat de pau i benestar amb tu mateix i amb els altres. 

Imatge principal: intel·ligència emocional / Freepik