Els carrers de Catalunya han quedat pràcticament buits a partir de les 22:00 hores d'aquesta nit amb l'activació del toc de queda, mesura amb què el Govern espera doblegar la corba de contagis de Covid-19. En les últimes hores s'han reportat gairebé 5.000 nous infectats i 21 morts pel virus.

Mossos Esquadra toc queda Tarragna ACN

Un Mossos a Tarragona en un control de carretera pel toc de queda / ACN

La Generalitat ha decidit no endarrerir la posada en marxa de les restriccions a la mobilitat nocturna i ha començat a aplicar-les aquesta mateixa nit, unes hores després que el govern espanyol, en un Consell de Ministres extraordinari, hagi aprovat un nou estat d'alarma que empara les comunitats per aplicar aquesta mesura.

El desplegament dels Mossos

Un miler de Mossos d'Esquadra s'han desplegat aquesta nit per informar la ciutadania de l'aplicació d'aquesta mesura, ja que de moment la seva actuació serà "pedagògica i didàctica" i almenys avui no s'han imposat multes.

Encara que l'executiu de Pedro Sánchez estableix un toc de queda a tot el país des de les 23.00 fins a les 06.00 hores, les comunitats tenen la possibilitat d'avançar o retardar una hora l'aplicació de la mesura.

Toc de queda Lleida ACN

Carrer Prat de la Riba de Lleida buit pel toc de queda / ACN

El govern català ha optat per endurir les restriccions i aplicar el toc de queda des de les 22:00 hores, el que obliga als establiments comercials a tancar les seves portes al públic a les 21.00 hores.

No es descarta el confinament domiciliari

Encara que limitar la mobilitat nocturna hauria d'ajudar a reduir els contagis de coronavirus, la Generalitat no descarta aplicar en un futur un confinament domiciliari o perimetral atesa la negativa evolució de la pandèmia a Catalunya.

"No volem arribar a un confinament domiciliari, però hem de ser clars i parlar com adults. No podem descartar cap mesura", ha dit el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, que exerceix les atribucions de president en funcions.

A Catalunya bars i restaurants estan tancats des de fa més d'una setmana i així seguiran de moment, malgrat l'activació del toc de queda.

Toc de queda Barcelona ACN

Plaça de davant del MACBA buida pel toc de queda / ACN

La policia vetllarà pel compliment de la restricció de la mobilitat nocturna, que té per objectiu principal acabar amb les botellades i les reunions de més de sis persones als carrers. Les sancions per l'incompliment d'aquesta mesura seran dels 300 als 6.000 euros.

La intenció del govern espanyol és que el nou estat d'alarma es prolongui durant sis mesos, fins al proper 9 de maig, si bé la pròrroga d'aquesta mesura estarà en mans del Congrés.