Les plantes porten bon rotllo, això és un fet. Després del primer confinament van ser moltes les persones que van optar per decorar casa seva amb plantes. Durant els mesos de confinament molts només veien trossos de paret a través de les finestres i es va trobar a faltar la natura i el verd. No és estrany, doncs, que molts optessin per adquirir flors i plantes quan les botigues van tornar a obrir. 

Els geranis ho aguanten tot, però de vegades, el fred fa pujada i s'apaguen. Si et preguntes quines són les plantes més resistents per a aquesta època de l'any, estàs llegint l'article correcte. Dins de casa, totes les plantes poden aguantar aquesta setmana i les que vinguin. "Les plantes tropicals són exemplars natius de zones on no hi ha massa canvis estacionals, les temperatures són constants i càlides a la vegada que l’ambient és molt humit, ja que els oceans i el vent empenyen terra endins tota la humitat que les selves necessiten per seguir endavant", detalla Laia Fernàndez, cofundadora de Monstera.es, botiga online de plantes d'interior. Precisament per aquest motiu, ressalta que "les plantes tropicals no porten massa bé les baixes temperatures i molt menys les gelades. Cal assegurar-se que no hauran de patir temperatures per sota els 10°, sobretot si són exemplars joves. Per defecte tenim la sort que els pisos/cases on vivim no baixen d’aquesta temperatura, per tant, podem estar ben tranquils per les plantes d’interior en aquest punt". Això sí, afegeix que "no ens podem oblidar d’elles, caldrà revisar-les i cuidar-les com cal: reduir el reg (sobretot de cactus i suculentes); apropar-les a les finestres si cal; ventilar l’entorn; ruixar-les amb aigua en cas que sigui necessari, però sense deixar les fulles molt mullades; netejar-les quan calgui i anar girant les plantes perquè rebin una llum uniforme".

Zamioculca unsplash

Zamioculca / Unsplash

Quines són les plantes més recomanables?

Des de Monstera.es, expliquen que qualsevol planta d’interior sobreviurà dins una casa amb calefacció i sense. Ara bé, constaten que, en el cas de fer servir la calefacció –que resseca molt l’ambient–, caldrà anar ventilant l’entorn i aportar-los humitat ambiental. "Hem de ser conscients que les plantes sempre dependran de nosaltres un cop a casa i, per tant, els hi haurem de facilitar qualsevol cosa que necessitin", comenta Fernàndez. 

Sansevieria unsplash

Sansevieria / Unsplash

Hi ha algunes plantes, però, que toleren millor que d'altres les poques hores de sol que regala l'hivern. Així, la Zamioculca, que és una tot terreny, la Sansevieria, l'Aloe dannyz, la Philodendron Neon o l'Scindapsus pictus, les Peperomies, la Maranta Leuconeura, la Monstera deliciosa i el Potus.

Maranta Leuconeura unsplash

Maranta Leuconeura / Unsplash

Tens les plantes apagades? Trucs per mantenir-les ben vives

"No vivim en un clima tropical, ni els nostres pisos s’han construït pensant a omplir-los de plantes. Per tant, a partir de la tardor-hivern, les plantes notaran certa baixada de temperatures i, sobretot, un canvi important en la llum natural que impacta dins les nostres cases: hi ha menys hores de sol, aquest incideix en un angle diferent i és menys intens. Per aquests motius, per exemple, moltes plantes entren en un 'període d’hibernació'. Creixeran a mig gas i necessitaran menys aliment i reg", matisa en conversa amb ElNacional.cat. "La baixada de temperatures i il·luminació faran que l’aigua de la terra trigui més temps a evaporar-se. Per tant, serà molt important controlar bé els regs i fer-ho amb menys freqüència".

monstera unsplash

Monstera / Unsplash

Per altra banda, també expliquen que la baixada d’il·luminació dins de casa o en altres paraules, menys hores de sol, "pot afectar fortament a alguns emplaçaments i convertir-los en zones de poca llum o nul·la durant hivern. Si es detecta, cal buscar un nou racó per a la planta en qüestió, perquè no li'n falti i tiri endavant. No volem que créixer a mig gas es tradueixi en apagar motors i haver d’acomiadar-nos de la planta".

Per què comprem plantes?

Veure verd al nostre voltant ens agrada. Però, per què comprem plantes? "Per una banda, a grans trets diria que comprem plantes d’interior perquè representen un element decoratiu i milloren el nostre espai aportant bon rotllo, vida, alegria, color, dinamisme i es creen certes connexions entre elles i nosaltres pel fet d'haver-les de cuidar i veure-les créixer que ens fan sentir bé! Per altra banda, trobo que regalar plantes, metafòricament parlant, representa entregar una part de tu, dones vida. Això és molt bonic i s’ha de fer quan un mateix ho senti. Es pot dir que regalar verd és regalar 'amor' i això no té estacionalitat. Hi ha cert romanticisme, oi?", conclou.

 

Imatge principal: unes plantes d'interior descansen sobre un piano del menjador / Unsplash