La periodista filipina María Ressa i el rus Dimitry Muratov han estat guardonats amb el premi Nobel de la Pau per la seva lluita pels drets humans als seus països, Filipines i Rússia. Així ho ha anunciat aquest divendres Comitè Nobel noruec, amb seu a Oslo, destacant l'esforç de tots dos per "salvaguardar la llibertat d'expressió, que és una condició prèvia per a la democràcia i la pau duradora". 

Els dos són "representants de tots els periodistes que defensen aquest ideal en un món en què la democràcia i la llibertat de premsa s'enfronten a condicions cada cop més adverses", ha explicat el comitè. 

Llibertat d'expressió 

María Ressa, cofundadora el 2012 de Rappler, una empresa de mitjans digitals de periodisme d'investigació, "empra la llibertat d'expressió per exposar l'abús de poder, l'ús de la violència i el creixent autoritarisme al seu país natal, Filipines", ha compartit el jurat. Com a periodista i directora de Rappler, "ha demostrat ser una valenta defensora de la llibertat d'expressió. Rappler ha centrat la seva atenció crítica en la controvertida i assassina campanya antidrogues del règim de Rodirgo Duterte", ha afegit el comitè en referència a l'actual president filipí. 

Periodista independent 

Dimitry Muratov  va fundar, el 1993,  juntament amb altres companys el diari independent Novaja Gazeta, "una important font d'informació sobre els aspectes censurables de la societat russa que poques vegades es mencionen a altres mitjans de comunicació". El comitè noruec ha recordat que des de la fundació d'aquest diari, sis dels seus periodistes han estat assassinats. 

"El periodisme lliure, independent i basat en fet serveix per protegir contra l'abús de poder, les mentides i la propaganda de guerra. El comitè del Nobel està convençut que la llibertat d'expressió i la llibertat d'informació ajuden a garantir un públic informat", afegeixen els responsables. 

Thunberg i Trump 

A diferència de la resta de Nobels, el de la Pau és l'únic dels sis premis que s'atorga i s'entrega fora de Suècia, a Oslo, seguint el desig del seu creador, Alfred Nobel. A la seva època, Noruega formava part del regne suec. Aquest any, entre els favorits destacaven diverses organitzacions com Reporters sense fronteres, centrada en la defensa de la llibertat de premsa, o l’OMS, per la seva lluita contra la covid. 

També s'especulava que el Nobel de la Pau fos atorgat a qui defensa la lluita contra l'emergència climàtica. Una de les grans favorites era Greta Thunberg, activista sueca i una de les cares més visibles i destacades de l'ecologisme mundial. A l'altre costat de la balança també hi havia qui proposava Donald Trump, enemic de Thunberg, justificant-ho amb el seu paper en la pau a l'Orient Mitjà.

El de la Pau és el cinquè guardó del 2021 anunciat fins ara, després dels premis de Medicina,  Química, Física i Literatura. Dilluns 11 s'entregarà el d'economia. María Ressa és la primera dona premiada d'aquesta edició. 
 

A la imatge principal, una il·lustració de María Ressa i Dimitry Muratov / @NobelPrize