David Julius i Ardem Patapoutian, premis Nobel de Medicina i Psicologia. El jurat de l'Institut Karolinska d'Estocolm ha atorgat el Premi Nobel de Medicina a David Julius i Ardem Patapoutian pel "seu descobriment dels receptors de la temperatura i el tacte".

Els investigadors haurien estat investigant sobre com s'inicien els impulsos nerviosos que permeten que notem la temperatura, la calor o la pressió. Unes sensacions que són fonamentals per a la nostra interacció amb el món. La investigació els ha fet mereixedors del Nobel de Medicina. 

@nobelprize medicina

Captura de pantalla de l'anunci dels Premis Nobel

D'aquesta manera, l'edició d'enguany que podria semblar que cauria algun premi sobre la covid no ha estat així. L'Institut s'ha decantat per una altra línia d'investigació. Les apostes que s'havien fet, rondaven al voltant de les vacunes contra el coronavirus i fins i tot, la tecnologia d'ARN missatger que han suposat un avanç per la ciència. 

La feina de Patapoutian i Julius

Per tal d'assolir els descobriments, Patapoutian ha fet servir cèl·lules sensibles a la pressió per veure una nova classe de sensors que responen a estímuls mecànics a la pell i als òrgans interns, segons destaca el portal Xataka. Per altra banda, Julius, va fer servir la capsaïcina, un dels compostos picants dels pebrots que introdueix la sensació de picor per identificar un sensor en les terminacions nervioses de la pell que responen a la calor, informa el mateix portal.

El premi està dotat per uns 940.000 euros i obre la ronda d'anuncis de les diferents categories dels Premis Nobel, que seguirà dimarts amb el de Física, dimecres amb Química, dijous amb el de la Pau i finalment, el d'Economia, que no serà fins a la setmana que ve que se sabrà el nom o els noms dels guanyadors. 

Premi a l'Hepatitis C

L'any passat l'Institut va premiar els científics dels EUA Harvey J. Alter i Charles M. Rice i també el britànic Michael Houghton pel descobriment del virus de l'hepatitis C. Abans de les investigacions conduïdes dels dos nord-americans se sabia molt sobre l'hepatitis A i B, destaca El País, però la majoria de casos originats per transfusions sanguínies no tenien explicació. 

Poques dones premiades

Fins el 2020, s'han lliurat 111 premis Nobel de Medicina que han recaigut en 222 persones. D'aquestes, només 12 són dones, segons destaca El Independiente. Una dada que amb prou feines arriba al 5%. La persona més jove en rebre'l, recorda el mateix digital, tenia 32 anys i va ser premiat per descobrir la insulina. Va ser el metge Frederick Banting. El més gran, tenia 87 anys quan el va rebre i es tracta de Karl von Frisch, compartit amb Konrad Lorenz i Nikolaas Tinbergen

Aquest any, els premis es tornaran a lliurar de manera telemàtica per la pandèmia del coronavirus, com ja es va fer també l'any passat. 

 

 

Imatge principal: David Julius i Ardem Patapoutian guardonats amb el Premi Nobel de Medicina / Europa Press