Fa temps que Donald Trump no pot publicar una piulada, plena de paraules majúscules i signes d'exclamació, tan populars durant la seva presidència dels Estats Units. Concretament 10 mesos, des del 6 de gener, quan se li va suspendre el compte arran dels seus tuits, animant i defensant l'atac dels seus ultres al Capitoli després de no acceptar la derrota del magnat a les eleccions de 2020. La companyia va considerar que els seus missatges "glorificaven la violència". Ara, Trump ha requerit a un jutge federal de Florida la recuperació del seu perfil a les xarxes, que la companyia va eliminar a principis d'any. 

Falses afirmacions

Concretament, Trump ha presentat ara una sol·licitud d'instrucció preventiva contra aquesta xarxa social, a la que era molt actiu quan encara hi podia accedir, al Tribunal pel Districte Sud de Florida, on viu en una de les seves espectaculars mansions, argumentant que els membres del Congrés dels Estats Units van "coaccionar-los" per suspendre el seu compte. 

Twitter no va ser l'única plataforma que van prohibir Trump utilitzar els seus serveis després de l'assalt al Capitoli per part d'una multitud de partidaris seus. Aquell atac va seguir un discurs de Trump difós en una piulada en què va reiterar falses afirmacions que havia anat pronunciat des de la pèrdua de les eleccions. Llavors defensava que la seva derrota era resultat d'un frau generalitzat, una afirmació rebutjada per tribunals i funcionaris electorals. 

Glorificació de la violència 

"Twitter exerceix un grau de poder i control sobre el discurs polític en aquest país que és incommensurable, sense precedents històrics i profundament perillós per obrir un debat democràtic", van dir els advocats de Trump a la presentació. De moment, la xarxa social ha decidit guardar silenci davant la petició de Trump i el seu possible retorn. 

En el moment d'eliminar la conta de Trump de manera, en principi, permanent, Twitter va dir que els seus tuits havien violat la política de la plataforma que prohibeix la "glorificació de la violència". Llavors, la companyia va explicar la seva decisió, assegurant que els tuits del president, pocs dies abans de la presa de possessió de Joe Biden, "molt probablement" van encoratjar a la gent a replicar el que va succeir als incidents del Capitoli. 

Missatge a Pence 

Tot i que els seus missatges no es poden recuperar, aquell dia de reis, Trump va piular: "Els estats volen corregir els seus vots, que ara saben que es van basar en irregularitats i frau, a més que el procés corrupte mai va rebre l'aprovació legislativa". "Tot el que Mike Pence ha de fer és enviar-los de retorn als Estats Units, i guanyem. Fes-ho Mike, aquest és un moment d'extrema valentia!", un missatge dirigit al seu vicepresident. 

Dos dies després, en un vídeo publicat evidentment a Twitter, el magnat va reconéixer la seva derrota, tot condemnat l'atac dels seus ultres al Capitoli. "El Congrés ha certificat el resultat. Una nova Administració arribarà al poder el 20 de gener. Ara em centraré a assegurar una transició de poder tranquil·la, ordenada i sense problemes", va afirmar el mandatari sortint sense esmentar en cap moment el president electe Joe Biden.

 

A la imatge principal, Donald Trump saluda des d'un cotxe / Efe