Els pagesos de la Catalunya Central han convocat una nova tractorada entre Berga i Guardiola de Berguedà aquest diumenge a partir de les 17h00. El circuit serà circular, es pujarà fins a Guardiola en marxa lenta per la C-16, es girarà a la rotonda de la Pobla de Lillet i es tornarà a baixar. Els organitzadors han optat per fer una marxa lenta perquè "és la mobilització que més encaixa i que menys problemes d'organització comporta en un termini curt de temps". Amb aquesta mobilització, els pagesos tancaran una setmana que ha estat històrica pel volum i la participació en les mobilitzacions que van començar dimarts i van continuar dimecres amb una tractorada cap a Barcelona

Aquest divendres a la tarda la mobilització dels pagesos també va complicar el trànsit en determinats trams de la xarxa de carreteres del país sobretot a carreteres en direcció als Pirineus, coincidint amb l'operació sortida del cap de setmana de carnaval. La principal afectació es va produir a la C-16, a l'altura del túnel del Cadí. La marxa lenta de tractors va obligar a tallar la C-16 per la boca sud del túnel per regular-ne el flux de cotxes.

Noves convocatòries

En paral·lel a la marxa lenta de diumenge, Unió de Pagesos ha convocat una tractorada a l'entrada de Mercabarna el pròxim dimarts 13 de febrer a les 9:00 hores. Per arribar fins a les instal·lacions de Mercabarna s'han organitzat en dues columnes: la concentració al Baix Llobregat sortirà a les 8:15 hores de la Cooperativa de Sant Boi, i els pagesos procedents d'altres comarques es trobaran a les 8:45 a la rotonda de la B-250. 

A banda, pel mateix dimarts també s'han convocat protestes al Port de Tarragona i també a l'N-2 a l'altura de Figueres. Les protestes del camp tenen la intenció de culminar amb una macroconcentració a Madrid el 21 de febrer davant del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Protestes de la pagesia

Els agricultors i ramaders han encadenat diversos dies de protestes emulant les mobilitzacions de les últimes setmanes a França i amb l'objectiu de posar de manifest el seu malestar. El sector agrari reclama suport pels costos desmesurats i els efectes de la sequera i que s'aturin els abusos de la cadena alimentària i es garanteixin preus justos i no per sota de cost. Aquesta demanda també va lligada amb la petició d'acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la UE. El primer dia de mobilitzacions de la ramaderia i l'agricultura catalana es van xifrar en gairebé 4.000 tractors els que van aconseguir tallar les carreteres catalanes. Unió de Pagesos va xifrar en 2.000 la xifra de tractors que van arribar a Barcelona dimecres, alguns dels quals es van quedar a la capital catalana a passar nit, i l'endemà es van reunir amb la presidenta del Parlament, Anna Erra, i amb els grups parlamentaris amb qui van aconseguir arribar a un acord. 

Un dels pilars de la protesta és la demanda per alleugerir la burocràcia a la qual han de fer front els agricultors i ramaders. També veuen necessari adaptar els ajuts europeus de la política agrària comuna (PAC) a la realitat mediterrània i flexibilitzar les restriccions mediambientals. Una altra de les peticions implica bonificar el gasoil agrícola i que les assegurances agràries ampliïn supòsits per sostenir les rendes de la pagesia. En relació amb la burocràcia, el govern de la Generalitat ha fet un pas endavant i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, va anunciar aquest divendres que a finals d'aquest trimestre, és a dir, als voltants del mes d'abril, la Generalitat preveu posar en funcionament el portal únic per reduir la burocràcia de la pagesia i ramaderia, donant resposta a una de les principals reclamacions del sector.