Després d'una intensa jornada de protestes del sector agrícola a Barcelona, on uns dos mil tractors s'han desplaçat a la capital catalana des de diferents punts de Catalunya, centenars de pagesos es disposen a fer nit a Barcelona. Les protestes han començat ben d'hora al matí, cap a les set, quan des de diferents punts d'arreu de Catalunya milers de pagesos han començat una marxa lenta en direcció a la capital catalana. Un cop han arribat a Barcelona, han col·lapsat les principals artèries viàries de la ciutat i després una delegació s'ha reunit amb el president Aragonès a la Generalitat. Després de la reunió, en assemblea, una part dels pagesos desplaçats ha decidit tornar a casa, però alguns centenars es disposen a fer nit a Barcelona.

En assemblees dividides per comarques, els diferents grups de pagesos han hagut de decidir si tornaven cap a casa, a cuidar els ramats, descansar i veure la família després de dos dies de protestes, o es quedaven a la capital. Una bona part dels agricultors de comarques de Lleida o Terres de l'Ebre, que tenen més de 8 hores de trajecte de tornada a casa han decidit quedar-se, i una gran majoria dels que han vingut des de zones com Girona, Osona o el Moianès torna cap a ca seva, ja que el trajecte és més curt.

En l'assemblea dels agricultors de Girona, on després de marxar de plaça Sant Jaume s'han reunit desenes d'agricultors que aquest dimecres a les set del matí han començat la marxa lenta cap a la capital, els ànims de protesta no han decaigut, però el cansament era ben present. "Hem de cuidar i alimentar els ramats demà al matí, els he deixat a càrrec de l'avi, però ja toca tornar. Portem dos dies fora de casa i també estem cansats", explicava un dels pagesos, que tot i que avui tornarà cap a casa, no abandona la protesta. "Si res no canvia, hi tornarem", afirma. Tot i que una part dels pagesos ha decidit emprendre el camí de tornada a terres gironines, una altre sector es queda a fer nit a Barcelona. Afirmen que no estan satisfets amb la reunió d'avui i que volen "garanties" de canvi, per aquest motiu mantenen la protesta i com ja es va fer el dimarts a la nit en diferents carreteres catalanes, amb fogueres, carpes i carn a la brasa passaran la nit en algunes de les principals vies de Barcelona, com la Diagonal. Tot i això, la gran majoria d'agricultors de comarques com Girona, Osona o el Moianès tornaran per fer nit a casa.

La situació és ben diferent entre els pagesos de Lleida i les Terres de l'Ebre, que han fet més de set hores de camí fins a Barcelona i, si tornen, n'hauran de fer més de set cap a casa. Entre els pagesos lleidatans aproximadament la meitat es quedarà a Barcelona, i entre els de les Terres de l'Ebre la xifra és semblant. "Si sortim ara arribarem quan surti el sol", afirma un pagès que aquest matí diu que ha fet més de vuit hores de trajecte a 30 quilòmetres per hora per arribar a Barcelona.

El conseller Mascort insta la pagesia a reunir-se en els pròxims dies

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha emplaçat la pagesia a reunir-se en deu o quinze dies per fer una "anàlisi concreta" del sector després de rebre diversos representants d'entitats agrícoles i ramaderes a la Generalitat, acompanyat del president Pere Aragonès. Mascort ha admès que "tots plegats podem fer les coses millors" i ha dit que cal trobar les "fórmules per fer les coses més àgils". D'altra banda, el conseller ha ofert a agricultors a fer nit a Barcelona. "El viatge ha estat llarg, alguns han passat onze hores a sobre el tractor per venir", ha explicat el conseller. "Ara és fosc i fa fred", ha afegit. Mascort també ha garantit que els tractors que tornin avui cap a casa seran acomboiats pels Mossos d'Esquadra.

Mascort ha subratllat que les reivindicacions són "absolutament justes" i ha apuntat, per exemple, que els preus "no són justos", la burocràcia "els ofega" o "qüestions que políticament decidim i funcionen, després s'entrebanquen pel camí". Les entitats els han entregat un document unitari amb 53 propostes. El conseller s'ha compromès a analitzar-les i mirar com fer perquè la pagesia es pugui "guanyar millor la vida", ja que passen "moments molt complicats".