La cosa ja és seriosa. L'FBI ha emès una ordre de crida i cerca contra el català Alejandro Cao de Benós, conegut per ser el primer representant occidental de Corea del Nord en les relacions amb Occident. L'ordre arriba un mes després que el Departament de Justícia dels Estats Units l'acusés formalment de "conspiració". Concretament, de "conspirar" per ajudar el país asiàtic a eludir unes sancions econòmiques imposades pels EUA. La qüestió és que Cao de Benós hauria treballat amb un ciutadà nord-americà, Virgil Griffith, per proporcionar "il·legalment" serveis de tecnologia blockchain i criptomonedes a Corea del Nord.

Així, apunta que el 2018 el comunista català va reclutar l'expert en el marc de la Conferencia Blockchain i Criptomonedes de Pyongyang i va organitzar el seu viatge al país asiàtic l'abril del 2019, en violació de les sancions interposades pels EUA. De fet, tant l'ordre de crida i cerca com l'acusació afegeixen que va comptar amb l'ajuda d'un ciutadà britànic, Christopher Emms. S'especifica que se sap que Cao de Benós viuria ara a Espanya i hi consten els noms amb els quals se'l coneix: Alejandro Cao de Benós, Cho Son-il i Jo Seon-il (aquests dos últims en coreà). L'FBI demana que qualsevol persona amb informació es posi en contacte amb la policia federal nord-americana o amb l'ambaixada (o consolat) més propera.

 

Tanmateix, sembla que no és a Espanya. El mateix comunista català ha informat mitjançant les xarxes socials que ara mateix és a Jerusalem (Israel). "Al costat del Gòlgota menjant-me un durum de falàfel", ha precisat. A més, s'ha mostrat sorprès per la notícia que ha saltat aquest dilluns: "No sé per què avui tothom em cerca". Tot plegat, un missatge que ha triomfat a Twitter. En dues hores ha aconseguit més de 1.600 retuits i més de 10.000 agradaments. Igualment, després ha aclarit que la piulada era una broma i ha recordat que fa sis anys que té el passaport retingut, així com que el seu cas està en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

TUIT Alejandro Cao de Benós sobre FBI
Alejandro Cao de Benós sobre l'ordre de l'FBI / @DPRK_CAODEBENOS

D'origen aristocràtic, el seu nom sencer és Alejandro Cao de Benós de Les i Pérez i va néixer fa 47 anys a Tarragona (Tarragonès). És el president de l'Associació d'Amistat amb Corea (KFA) i és delegat especial honorari en el país asiàtic, així com delegat especial del Comitè per a les Relacions Culturals amb els Països Estrangers. Té el passaport retirat d'ençà que va ser arrestat per la Guàrdia Civil per presumpte tràfic d'armes. D'aquesta manera, se li ha complicat la propaganda i l'aproximació d'estrangers a Corea del Nord. Uns problemes als quals cal sumar-li l'ordre de crida i cerca emesa per l'FBI.