Corea del Nord ha reportat fins al dia d'avui uns 263.370 nous casos de febres potencialment vinculades a la covid, la qual cosa suposa que més de 2 milions dels seus ciutadans podrien estar infectats des que el virus aparentment va començar a circular a finals d'abril. L'agència estatal KCNA ha detallat que un total de 2,24 milions de persones (gairebé el 10 % de la població) han contret ja febres i que 1,48 milions s'han recuperat i unes 754.810 estan en tractament.

També ha informat que unes altres dues persones han mort possiblement per covid, la qual cosa fa un total de 65 des que el país va confirmar la primera detecció la setmana passada. Les xifres apunten a una transmissió molt ràpida de la covid en un país en el qual la mobilitat geogràfica està molt reduïda per les limitacions que imposa el règim i la falta d'infraestructura, i al seu torn indiquen una mortalitat excessivament baixa en comparació amb països que han patit l'embat d'òmicron.

El pic podria arribar a finals de mes

El Servei Nacional d'Intel·ligència (NIS) sud-coreà considera que moltes d'aquestes "febres" es deuen al xarampió o febres tifoides i que les autoritats nord-coreanes les comptabilitzen també per tranquil·litzar la població i transmetre la idea que s'està fent un seguiment de tot cas potencial. El NIS també estima que el pic de l'actual onada a Corea del Nord podria arribar entre finals de maig i principi de juny.

El règim sembla estar limitant en la mesura possible la circulació de gent en exteriors, encara que imatges per satèl·lit preses des de les fronteres i informacions de mitjans nord-coreans indiquen que l'activitat agrícola, en la construcció i les fàbriques es manté. Encara així, la situació preocupa pel contagiós que ha demostrat ser la subvariant òmicron detectada (BA.2) i pel fet que el país, que té escassa capacitat de test, ha rebutjat la donació de gairebé cinc milions de dosis de vacunes i no sembla disposat a acceptar noves ofertes en aquest sentit.

La majoria d'experts creuen que Pyongyang, que ha rebutjat oferiments d'ajuda humanitària de Seül i Washington, és ja obtenint subministraments de la Xina i possiblement accepti enviaments d'organitzacions internacionals, encara que no sembla que de moment estigui interessat en rebre vacunes. Acceptar vacunes implicaria obrir les fronteres -que el país ha tancat amb pany i clau des de 2020- a personal forà per assessorar un pla d'inoculació a escala nacional.