El vaixell Open Arms, després de portar més de tres mesos ancorat a port, ha rebut l'autorització per salpar. Ara bé, només podrà viajara a les illes de Samos i Lesbos per transportar material humanitari, res de participar en operacions de rescat en alta mar.

El govern espanyol, concretament Capitania Marítima, va denegar el 8 d egener l'autorització al vaixell de l'ONG que lidera Òscar Camps a navegar per participar en operacions de rescat, adduint que la nau no està preparada per aquestes tasques. La resolució denegava el permís de sortida de Barcelona per navegar fins a aïgues internacionals pròximes a Líbia davant el tancament dels ports d’Itàlia i Malta. Open Arms va presentar recurs.

La ordre de Capitania, que depèn del Ministeri de Foment, va ser durament criticada tant pel Govern, com pels partits de l'oposició, que van acusar l'executiu de Pedro Sànchez de boicotejar la tasca humanitària d'Open Arms.

L'ONG es va arribar a plantejar el canvi de bandera del vaixell per tal de poder reprendre les tasques de salvament. El director de l'ONG Open Arms, Oscar Camps, va rebutjar els arguments que  van portar el govern espanyol a bloquejar el vaixell i va acusar l'executiu de Pedro Sànchez de fer el mateix que el el ministre italià Mateo Salvini.