L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha anunciat aquest dilluns que la gasolina amb plom ja no es podrà utilitzar arreu del món.

La fita s'ha aconseguit, afirma l'entitat, després que aquest combustible altament contaminant hagi deixat d'oferir-se a les benzineres d'Algèria el juliol passat. L'òrgan recorda que aquest metall pesant s'afegia a la gasolina des del 1922 per millorar el rendiment dels motors, i que des d'aleshores ha esdevingut una "catàstrofe per al medi ambient i la salut pública". L'ONU estima que prohibir l'ús de la gasolina amb plom evitarà més d'1,2 milions de morts prematures cada any i subratlla que el plom afegit a la benzina ha contaminat l'aire, la pols, el terra, l'aigua potable i els conreus durant un segle.

El transport i les emissions

Segons l'ONU, en la dècada del 1970 gairebé tota la benzina produïda al món contenia plom. En la dels 80, la majoria de països d'ingressos alts l'havien prohibit, però a principis del segle XXI gairebé tots els d'ingressos baixos i mitjans, inclosos alguns de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), en seguien fent servir.

Malgrat la fita anunciada aquest dilluns, l'ONU recorda que el sector de transport és responsable de gairebé una quarta part de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle relacionats amb l'energia, i preveu que aquesta proporció augmenti a un terç el 2050.

La fi dels vehicles dièsel al Regne Unit

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar que el Regne Unit prohibirà la venda de nous automòbils i furgonetes amb motors dièsel i gasolina a partir de 2030, deu anys abans del que es preveia fins ara.

Els vehicles híbrids capaços de recórrer "distàncies significatives sense emetre diòxid de carboni" continuaran a la venda fins a 2035, va avançar en un comunicat el Govern, que preveu invertir 1.300 milions de lliures (1.450 milions d'euros) a accelerar l'expansió de punts de recàrrega elèctrics.

La cimera del clima

La mesura és part d'un pla mediambiental estratègic, els detalls del qual es donaran a conèixer avui, dimecres, amb el que Johnson vol "crear i recolzar" 250.000 llocs de treball al Regne Unit, que el proper any acollirà a Glasgow la cimera del clima COP26.

Durant la pròxima dècada, l'Executiu britànic preveu mobilitzar 12.000 milions de lliures (13.390 milions d'euros) en inversions públiques cap a sectors que contribueixin a l'objectiu d'assolir zero emissions netes de diòxid de carboni el 2050.

"Malgrat que aquest any ha pres una direcció molt diferent de la que esperàvem, no he perdut de vista els nostres ambiciosos plans", va declarar Johnson, que va subratllar la seva intenció que l'impuls de l'economia verda tingui efectes en el conjunt del país.

Imatge principal: Sortidor de gasolina. - ACN