L'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) ha confirmat aquest migdia l'obertura d'un nou focus d'emissió en la fractura generada per l'erupció del volcà Cumbre Vieja a la Palma, que se suma a les dues que es van obrir la matinada de divendres. Des de l'inici de l'erupció, ja s'han escopit 80 milions de metres cúbics de lava. 

 

Els científics ja han començat el monitoratge i vigilància d'aquesta nova boca eruptiva, mentre continuen les tasques de vigilància de les noves colades i els dos centres d'emissió sorgits ahir. 

Involcan ha compartit a través de les xarxes unes imatges espectaculars preses per un dron a les 10:30 del matí en les que es pot percebre el naixement d'aquest nou focus. 

S'intensifica l'activitat sísmica 

En les últimes 24 hores, també s'ha intensificat l'activitat sísmica a la zona sud de l'illa. La xarxa de vigilància de seguiment 24 hores de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha registrat un total de 18 sismes des de la matinada d'aquest dissabte al sud de La Palma. El més important ha ocorregut al nord de la zona de Fuencaliente a les 10:33, coincidint amb la gravació de la nova boca, ha tingut una magnitud de 3,6 i a una profunditat d’11 quilòmetres. Només dos minuts més tard, se n'ha registrat un altre de 3,3 a la mateixa zona i 9 quilòmetres. 

Augmenta la superfície afectada 

Segons ha informat el satèl·lit Copernicus, a banda de créixer el nombre d'habitatges destrossats per l'erupció fins a 880, també han augmentat les hectàrees afectades per aquesta. Segons l'últim informa, la lava ja hi  ha 367 hectàrees de l'illa. A més, la cendra expulsada pel nou volcà des que va entrar en erupció el passat divendres 19 de setembre ha cobert una superfície de 3.304 hectàrees.

En les últimes hores, el Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), ha ordenat el confinament de 3.500 persones més en diverses zones de Los llanos de Ariadne i El Paso. A causa del perill que suposen les emanacions de la lava en entrar en contacte amb el mar, les autoritats ja havien anunciat el tancament de quatre regions. 

A la imatge principal, un tècnic vigila la nova el volcà Cumbre Vieja i la seva nova boca / Efe